Afaceri de la zero

Afaceri de la zero. Radu Pupezeanu, Andrei Rădulescu şi Carina Deaconu au pornit Deneplagiat.ro, o platformă de verificare a conţinutului plagiat care se adresează studenţilor, însă vor să îşi extindă activitatea şi către companii

07.01.2022, 00:05 Autor: Miruna Diaconu

Cei trei antreprenori au identificat nevoia unei astfel de platforme în 2018, când erau studenţi, însă proiectul s-a concretizat abia în luna iunie a anului trecut De la lansarea platformei şi până în prezent circa 1.000 de studenţi şi-au verificat lucrările prin intermediul Deneplagiat.ro.

Ca student la două facultăţi - una în Marea Britanie şi o alta în Ro­mânia, Radu Pupezeanu a putut ob­serva o diferenţă între cele două sisteme de educaţie şi a iden­tificat o nevoie pe care studenţii de la uni­ver­sităţile locale o aveau, lucru care l-a deter­minat să pornească pe drumul antreprenoriatului.

Povestea Deneplagiat.ro a început în 2018, când trei tineri - Radu Pupezeanu, Andrei Rădulescu şi Carina Deaconu - se aflau încă pe băncile facultăţii. După mai multe discuţii avute cu colegii lor, şi-au dat seama că nevoia unei platforme de verificare a conţinutului plagiat era mai mare decât o anticipaseră ei. Ideea a pornit în urmă cu mai bine de trei ani, când Radu Pupezeanu era student la două pro­gra­me de licenţă - în Marea Britanie şi România.

„Am avut oportunitatea să compar cele două sisteme universitare şi să văd diferenţele. Ceea ce mi s-a părut interesant a fost existenţa, respectiv lipsa unui program prin care studenţii să îşi poată verifica lucrările împotriva plagiatului. În timp ce în Marea Britanie facultatea ne punea la dispoziţie un astfel de sistem, astfel că noi testam eseurile pe care le aveam de predat şi puteam să fim liniştiţi, în Bucureşti situaţia stătea diferit“, explică Radu Pupezeanu.

Iar asta l-a determinat să vorbească cu mai mulţi studenţi din România şi să afle că în­tr-ade­văr este o problemă, mai ales în perioada în care se predau licenţele sau lucrările de disertaţie.

„Mulţi studenţi sunt confruntaţi de profesori, puşi în faţa faptului împlinit pentru că au un procent mare de plagiat“, explică Radu Pupezeanu.

După ce a identificat această problemă, el a decis alături de prietenii săi, Andrei Rădulescu şi Carina Deaconu, să pornească în lumea antreprenoriatului prin lansarea unei platforme de verificare a conţinutului plagiat care să se adreseze studenţilor, dar care să aibă şi funcţionalităţi diferite faţă de ceea ce se găseşte în piaţă. Astfel, în luna iunie a anului 2021 plaftorma Deneplagiat.ro a fost lansată.

„Este diferită (de ce există deja - n.red.) pentru că este în primul rând creată de studenţi pentru studenţi. Înţelegem foarte bine problemele cu care se confruntă aceştia“, spune el.

Platforma celor trei tineri este construită cu ajutorul unui software care foloseşte inteligenţă artificială şi machine learning, astfel încât poate să identifice chiar şi conţinutul parafrazat.

Mare parte din facultăţile din România lucrează cu astfel de platforme, însă la ele au acces doar profesorii. Platforma celor trei tineri vine în întâmpinarea studenţilor, iar, mai mult de atât, software-ul pe care se bazează Deneplagiat.ro reduce din erorile pe care în mod normal le dau paltformele de acest tip, spun fondatorii. Mai exact, lucrarea care este introdusă în plaftormă rămâne în baza de date doar două săptămâni, ulterior fiind ştearsă automat, astfel încât să se elimine posibilitatea ca a doua oară când este introdusă să primească răspunsul că este în proporţie de 100% plagiată.

„Când universităţile folosesc o anumită platformă, este posibil ca aceasta să fie disponibilă online pentru studenţi, astfel că aceştia o pot utiliza independent. Ei când îşi încarcă independent lucrarea, ea rămâne stocată într-o bază de date. Iar când profesorul încarcă aceeaşi lucrare în platforma respectivă, dă 100% plagiat. Totuşi, nu ai cum să demonstrezi că este lucrarea ta. Noi nu am mers să colaborăm cu universităţile, pentru că ne-am dat seama că o astfel de problemă poate să apară“, explică el.

Platforma este construită cu ajutorul unui software care foloseşte inteligenţă artificială şi machine learning, astfel încât poate să identifice chiar şi conţinutul parafrazat, ceea ce nu se întâmplă în cazul altor platforme.

Investiţia într-un astfel de business ajunge la 4.000 euro, iar costurile reduse au fost datorate în principal faptului că software-ul este achiziţionat de la o companie cu care cei trei tineri colaborează.

La momentul lansării paltformei, cererea a fost mai mare decât se aşteptau tinerii antreprenori, astfel că undeva la 1.000 de utilizatori din Bucureşti şi-au verificat lucrările, însă numărul celor care doar şi-au făcut cont în platformă este dublu. Costul pentru verificarea conţinutului plagiat este de circa 5 lei per 2.500 de cuvinte, ceea ce înseamnă că preţul pentru verificarea unei lucrări este sub 50 lei.

Antreprenorii se gândesc să îşi extindă paltforma la nivelul ţării, astfel încât să se adreseze studenţilor înscrişi la toate universităţile din ţară. De asemenea, cei trei îşi doresc să îşi extindă activitatea şi către alte domenii, având în vedere că în prezent businessul prezintă o sezonalitate, care ar putea fi redusă prin colaboarea cu diverse companii care s-ar putea ajuta de această platformă.


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

⇒ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

⇒ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania