Afaceri de la zero

Afaceri de la zero. Andreea Mironiuc a făcut din desen o afacere şi a creat brandul Andreea Illustration, sub care personalizează produse de papetărie, realizează tablouri şi ilustrează cărţi pentru copii

09.06.2021, 00:06 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Pentru o singură ilustraţie, Andreea Mironiuc poate petrece de la câteva ore la câteva săptămâni până când este mulţumită complet de rezultatul final.

Andreea Illustration este „pseudonimul” digital al Andreei Mironiuc, o tânără pasionată de desen care după absolvirea unui master la Amsterdam a decis ca pentru şase luni să încerce să facă din ilustraţie un business. Dacă nu ar fi funcţionat, ar fi căutat alte variante, însă demersul ei a avut succes, aşa că astăzi, şapte ani mai târziu, are un atelier propriu de creaţie şi un magazin online cu produse personalizate chiar de ea.

„Stilul meu este foarte vesel, colorat, jucăuş. Îmi plac contururile negre, aspectul plat, 2D al ilustraţiilor şi paletele de culori care atrag privirile. Sunt pasionată de papetărie, de tot ce înseamnă stickere, agende, calendare, aşa că am vrut să creez produse legate de mine. Aşa am ajuns să deschid magazinul în 2018. Eu vindeam deja produsele existente acolo, dar la târguri, nu în mediul online”, a povestit Andreea Mironiuc la emisiunea online ZF Afaceri de la zero.

Pe lângă personalizări, ea se ocupă şi de fotografie de produs şi de ilustraţii în cărţi pentru copii. A colaborat, de pildă, cu un psiholog din Statele Unite ale Americii, căruia i-a ilustrat o serie de zece cărţi pentru copii în decursul mai multor ani. „În general, desenez digital, pe o tabletă grafică. Uneori însă, dacă am la îndemână o hârtie şi un creion, lucrez astfel, apoi transfer totul în digital. Cel mai mult îmi place să fac cadouri personalizate, de obicei tablouri.”

Preţul unui tablou depinde de numărul de personaje şi de suportul pe care se livrează. În general, preţurile sunt cuprinse între 250 de lei pentru o singură persoană ilustrată şi ajung la 600 de lei dacă sunt mai multe personaje. Andreea Mironiuc a lucrat până acum cu mai multe branduri care i-au propus să colaboreze, iar atunci când nu face ilustraţii, se ocupă de design grafic.

A creat identităţi de brand, grafică pentru social media, etichete pentru diverse produse.

Originară din Piatra Neamţ, ea a absolvit profilul de matematică-informatică, însă a fost mereu atrasă de zona creativă, iar la facultate a plecat în Danemarca. A urmat un program care se numea Multimedia Design and Communication, într-o facultate de ştiinţe aplicate. „Asta însemna că majoritatea temelor de la şcoală porneau de la nevoi reale ale unor clienţi, firme sau instituţii. Am învăţat o mulţime de lucruri practice, de la cum se face un site sau o aplicaţie de mobil, la elemente de design grafic, strategii de business şi comunicarea lor efectivă.”

Toate cunoştinţele i-au fost de folos mai târziu, când a deschis propriul magazin online. Acolo se găsesc tablouri, felicitări, căni, suporturi de pahare, magneţi, calendare, dar şi tricouri, hanorace, bluze sau genţi. „Pentru proiectele personale, îmi găsesc inspiraţia în viaţa mea de zi cu zi. Îmi place mult să ilustrez mâncare şi reţete sau să povestesc despre experienţele mele într-un format vizual. Îmi place şi să călătoresc, când este posibil, şi acest lucru îmi aduce o mulţime de idei noi. De asemenea, urmăresc o mulţime de artişti pe Social Media, care mă inspiră.”  Pentru o singură ilustraţie, Andreea Mironiuc poate petrece de la câteva ore la câteva săptămâni, până când este mulţumită complet de rezultatul final.

Preţul unui tablou depinde de numărul de personaje şi de suportul pe care se livrează. În general, preţurile sunt cuprinse între 250 de lei pentru o singură persoană ilustrată şi ajung la 600 de lei dacă sunt mai multe personaje.


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

⇒ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

⇒ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania