Afaceri de la zero

Afaceri de la zero. Un programator, un jurist şi un muzician au investit 150.000 de euro într-o fabrică de procesare a mierii în Brăila

23.09.2020, 00:07 Autor: Alina-Elena Vasiliu

♦ În 2019, cifra de afaceri a 3albine a fost de 140.000 de lei (aproape 30.000 de euro).

Ionuţ Ţăranu (de profesie progra­m­ator), Silvian Chiruţă (jurist) şi Maria Ilinca (muzician) au pus împreună bazele afacerii 3albine în 2018, ba­zându-se pe experienţa în agricultură şi în apicultură a primilor doi. Businessul lor are două direcţii: una de producţie de miere din cei 20 de stupi proprii şi una de colectare de miere de la alţi apicultori şi îmbuteliere.

„De aproape 20 de ani mă învârt în lumea aceasta dulce a mierii, deşi ca pregătire eu sunt jurist. Am început spre sfârşitul anului 2018, astfel că nu avem foarte mare vechime în domeniu. Avem o mică fabrică de procesare în judeţul Brăila“, a povestit Silvian Chiruţă la emisiunea online ZF Afaceri de la zero.

De-a lungul timpului, investiţiile sale şi ale asociaţilor săi au fost constante, iar acum se apropie de 150.000 de euro. Banii au venit din surse proprii, iar investiţiile vor continua şi de acum încolo. Şi-au format şi o mică echipă, din circa şase-opt oameni, fiecare cu rolul lui bine stabilit. Mierea îmbuteliată sub bran­dul 3albine se vinde online, pe site-ul propriu şi prin reţelele de socializare, dar se regăseşte şi în câteva băcănii şi cafenele din Bucureşti.

„Anul 2019 a fost unul bun, nu ne-am aşteptat să ieşim pe plus. Şi 2021 cred că va fi un an bun. Vrem să ne extindem în magazine mai mici, cochete, mai aproape de client“, mai spune Silvian Chiruţă.

În timpul pandemiei, vânzările 3albine au crescut cu 40-45%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, pentru că, spune antreprenorul, lumea a conştientizat că este bine să consume alimente naturale. Totuşi, cei trei antreprenori aveau în plan să deschidă un magazin apicol în Bucureşti, însă l-au amânat din cauza pandemiei. În 2019, cifra de afaceri a celor trei antreprenori a fost de 140.000 de lei (aproape 30.000 de euro).

„În perioada de început a pandemiei, când toată lumea era disperată să se aprovizioneze cu drojdie şi hârtie igienică, noi am avut o întreagă săptămână în care am primit comenzi destul de consistente doar de la cadre medicale. De la începutul anilor 2000, s-au schimbat radical gusturile consumatorilor de miere.“

Borcanele de miere 3albine au 275 de grame. Preţurile sunt stabilite în funcţie de lot, de cât de mare este efortul găsirii unui tip de miere, de costurile de ambalare. De pildă, pre­ţul unui borcan de miere de prun este de 30 de lei. Din portofoliu fac parte şi mierea de cireş, de coriandru, de salvie, de pădure şi altele. „Vrem să ne diversificăm cât mai mult portofoliul de produse. Mergem în paralel cu educarea comunităţii în ceea ce priveşte consumul de produse apicole şi avantajele aduse de albine întregii lumi. Am iniţiat şi un program de adopţie şi înfiinţare stupi de albine. Avem o stupină proprie pe care o extindem constant“, mai spune Silvian Chiruţă.

alina.vasiliu@zf.ro

 

De pildă, preţul unui borcan de miere de prun este de 30 de lei. Din portofoliu fac parte şi mierea de cireş, de coriandru, de salvie, de pădure şi altele.

 

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

♦ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

♦ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

 

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania