Afaceri de la zero

Afaceri de la zero. Reka Vas a transformat un vechi siloz din Miercurea Ciuc într-un hub comunitar şi de business

19.02.2021, 00:07 Autor: Livia Gheorghe

„Scopul nostru este să le oferim antreprenorilor din zonă un loc de dezvoltare, de socializare. Nu este un birou în sensul classic.“

Un workshop din 2008 la care a participat în Miercurea-Ciuc i-a prilejuit Rekăi Vas „întâl­nirea“ cu o clădire ve­che din oraş, un fost siloz de ce­reale în care, după mai bine de un deceniu, a dezvol­tat un hub de afaceri pe care îl vede ca pe un spaţiu de dezvoltare şi de socializare. Finanţarea proiectului ei, Magtar, a venit prin intermediul programului Start-up Plus, prin care a accesat 39.000 de euro, iar investiţia totală,sustinuta si de proprietarul spatiului, a urcat la 100.000 de euro.

„Am fost aici, în Miercurea Ciuc la un work­shop în 2008, am făcut câteva proiecte, pic­turi şi materiale artistice şi am organizat o ex­poziţie, mi-a plăcut foarte mult clădirea, dar şi împrejurimile acesteia. Am simţit că aici ga­ma oportunităţilor este largă, putem face orice ne dorim. Prin programul Start-up Plus, Magtar a început să devină o realizare. În pre­zent, Magtar este un centru de dezvoltare afa­ceri, avem săli de evenimente şi birouri de în­chi­riat“, explică Reka Vas, fondatoarea Magtar.

Suprafaţa totală a proiectului Magtar este de aproximativ 400 de metri pătraţi, iar chiriaşii sunt companii mici din domeniul creativ, firme de online marketing, de organi­za­re de evenimente, mici producători sau fir­me care se ocupă de peisagistică.

Înainte de pandemia de COVID-19, Magtar închiria şi săli de evenimente, nu doar birouri. Atunci când a început pandemia, Reka Vas a fost nevoită să transforme sălile de evenimente în birouri pentru a asigura stabilitatea financiară a afacerii. „La început a fost greu să ne gândim la viitor pentru că pandemia ne-a suspendat activitatea prin­cipală, organizarea evenimentelor, timp de trei luni nu a venit nimeni la birou. Magtar are o locaţie specială, iar pandemia ne-a în­văţat că ar trebui să ne reorganizăm gân­durile legate de scopul afacerii, scopul nostru fiind să oferim antreprenorilor din zonă un loc de dezvoltare, socializare. În viitor ne dorim să organizăm activităţi prin care antreprenorii să creeze legături, vor fi cursuri şi evenimente online şi sper ca în toamnă să putem avea şi evenimente fizic“.

Reka Vas adaugă faptul că anul 2020 a fost unul dificil prin care a reuşit să treacă dato­rită colegilor şi partenerilor.

„Conceptul de comunitate nu este doar un substantiv sau un reper, suntem o comunitate adevărată“.

Ea crede că pe piaţa românească există cerere pentru spaţii de birouri care oferă, pe lângă spaţii închiriabile, şi atmosferă bună şi că ar fi nevoie de un astfel de centru în cât mai multe oraşe din România. Ea vrea să intre în contact cu celelalte afaceri din ţară care au un concept similar cu cel al Magtar pentru a dezvolta o reţea în următorii ani. „Am văzut că şi în Cluj, Braşov, Bucureşti sau chiar în Piatra Neamţ există spaţii de birou care funcţionează într-un fel foarte asemănător cu cel al Magtar. Unul dintre planurile mele pentru acest an este să intru în contact cu aceste birouri. Sper ca peste 3-5 ani să existe o reţea a acestor centre de dezvoltare afaceri care să atragă şi tinerii români din străinătate care vor să se întoarcă acasă“.

 

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

► Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

► În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania