Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Ramona Soceanu a fondat acum doi ani centrul educaţional Cambridge din Sibiu, în care astăzi învaţă limba engleză 280 de cursanţi şi care se apropie de afaceri de 500.000 de lei

18.01.2022, 00:05 Autor: Alexandra Matei

♦ În prezent, la centrul Cambridge din Sibiu sunt 43 de grupe care participă săptămânal la cursurile de limba engleză.

Ramona Soceanu, o antreprenoare din Sibiu, a pus bazele unui centru educaţional Cambridge acum doi ani, care se adresează atât copiilor, cât şi adulţilor care vor să înveţe limba engleză. Astăzi, centrul a ajuns la un număr de 280 de cursanţi şi 12 cadre didactice. 

„Am pornit acest proiect în noiembrie 2019, din dorinţa de a face ceva ce nu am reuşit să fac pentru mine, anume să învăţ limba engleză. Cursurile se adresează atât celor mici, cât şi celor mai mari. Avem şi 280 de cursanţi, cu vârste între trei şi 65 de ani, 12 colaboratori, vorbitori de limba engleză la un nivel nativ. La deschiderea afacerii, investiţiile au fost minime, probabil undeva la 500 de lei, dar ele cresc odată cu afacerea. Momentan, investim foarte mult în tehnologie şi în fiecare lună avem un buget tot mai mare alocat în această direcţie şi în zona de promovare. În următoarele patru luni, cel mai probabil, vom ajunge la o cifră de afaceri de 500.000 de lei. Este un business profitabil, care îmi aduce satisfacţii”. Ramona Soceanu este de părere că centrul a ajuns la aceste rezultate într-un timp destul de scurt datorită încrederii clienţilor, care au putut face şedinţe de probă, dar mai ales datorită dorinţei ei de a dezvolta un astfel de business în zona de educaţie. În prezent, la centrul Cambridge din Sibiu sunt 43 de grupe care participă săptămânal la cursurile de limba engleză. Prima certificare Cambridge este Moovers, nivel care poate fi accesibil celor din clasele mici. Odată obţinută, aceasta echivalează competenţa lingvistică a copilului şi îi permite să se înscrie într-o clasă bilingvă sau de engleză. Preţurile pentru o astfel de certificare variază între 265 de lei şi 310 lei, în funcţie de centrul de examinare. „Noi suntem centru de pregătire şi avem contract de colaborare cu două centre de examinare din ţară, dintr-un total de şase centre autorizate pe România.” Pandemia de COVID-19 a schimbat modul de funcţionare a cursurilor desfăşurate în cadrul centrului Cambridge de la Sibiu. Fondatoarea acestuia spune că odată cu intrarea în starea de urgenţă, din martie 2020, s-au sistat şi cursurile pentru o perioadă de trei luni, timp în care echipa s-a organizat astfel încât să fie capabilă să predea în online. Astfel, până în 2021, cursurile centrului au avut loc 100% online, după care s-a reluat şi prezenţa fizică, ceea ce a fost foarte benefic în special pentru cei mici. 

Pe partea de adulţi, adaugă aceasta, susţinerea cursurilor în mediul online a fost un avantaj, întrucât ei nu au prea mult timp liber.

Ramona Soceanu spune că îşi doreşte să ducă businessul la un alt nivel, să fie un centru educaţional care să satisfacă toate nevoile cursanţilor, nu doar pe cele legate de învăţarea limbii engleze.

Astfel, susţine ea, activitatea acestuia se îndreaptă şi către partea motivaţională, care îi învaţă pe copii cum să lupte împotriva fricilor sau cum să îşi dezvolte abilităţile de a vorbi în public.

„Noi deja implementăm în cadrul cursurilor de engleză aceste aspecte. Toate cadrele didactice au fost rugate să identifice necesităţile copiilor, nu doar din perspectiva limbii engleze. Spre exemplu, unii copii sunt foarte buni la limba engleză, dar au o frică de a vorbi în public”, a explicat antreprenoarea.

Profesorii din cadrul centrului educaţional lucrează cu grupe de 7-8 copii, ceea ce le permite să identifice personalitatea şi necesităţile fiecărui cursant în parte.

Totodată, centrul din Sibiu organizează excursii şi tabere de limba engleză, care aduc un beneficiu pe partea de socializare pentru cei mici. Anul trecut, spre exemplu, a fost organizată o tabără care a îmbinat engleza cu călăria, la Ferma Brânduşa din Sibiu, la care au participat atât copii din Sibiu, cât şi din alte oraşe.

Pentru anul acesta, susţine fondatoarea centrului, sunt în plan alte trei locaţii pentru organizarea viitoarelor tabere şi excursii.

Centrul Educaţional Cambridge din Sibiu este operat prin intermediul companiei Aum Seram, cu o cifră de afaceri de peste 130.000 de lei în 2020 şi 300.000 de lei în 2021, după cum spune fondatoarea Centrului.

Ramona Soceanu, 45 de ani, nu se află la prima afacere, ci are o experienţă în antreprenoriat de peste 20 de ani. Ea a terminat Facultatea de Administrare a Afacerilor la Sibiu şi a pornit pe drumul antreprenoriatului fără să cunoască nimic despre această zonă, iar înainte de a pune bazele centrului a avut o firmă de prelucrare a sticlei.

 

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

♦ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

♦ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

♦ Proiect editorial susţinut de Vodafone Business.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania