Afaceri de la zero

Afaceri de la zero. Octavian Neagu a deschis biroul de arhitectură Envy Design din Timişoara cu o investiţie de 15.000 de euro, iar acum ţinteşte să se extindă până în SUA

09.10.2020, 00:07 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Investiţiile iniţiale au cumulat un împrumut bancar cu economiile personale.

Octavian Neagu şi-a început cariera de antreprenor încă din studenţie, când, în anul al doilea de facultate, şi-a dat seama că poate face mai mult decât să înveţe şi a creat o librărie specializată pe arhitectură. Câţiva ani mai târziu, în 2008, a fondat Envy Design, un birou de arhitectură în Timişoara.

Era însă anul premergător crizei economice, astfel că afacerea nu a avut prea multe şanse atunci. Octavian Neagu a plecat pentru o vreme din ţară, a încercat alte afaceri, printre care o grădiniţă privată, dar şi proiecte în marketing, construcţii, creaţie de mobilă, iar în urmă cu aproximativ doi ani, a reluat businessul fondat în 2008.

„Envy Design este specializat mai mult pe partea de design interior. Acum câteva luni a trebuit să opresc partea de execuţie din cau­za lipsei de personal şi am rămas cu par­-tea de proiectare“, a povestit Octavian Neagu la emisiunea online ZF Afaceri de la zero.

Investiţiile sunt mari în acest domeniu, doar un calculator performant ajungând să coste aproape 5.000 de euro, chiar dacă, după un an şi jumătate-doi, nu mai poate face faţă cerinţelor pieţei. Investiţiile iniţiale s-au situat astfel la peste 15.000 de euro, cumulând un împrumut bancar cu econo­miile personale.

Acum, Octavian Neagu îşi doreşte să ducă afa­cerea în mai multe locuri din ţară şi în străi­nă­tate, mai ales că a testat deja piaţa interna­ţio­na­lă, cu unele proiecte derulate la Viena.

„Vreau să deschid mai multe puncte de lucru, în mai multe oraşe. Am început pro­cesul de extindere în ţară şi încă se lucrează la amena­jarea biroului din Oradea. Vor ur­ma alte oraşe, poate Cluj-Napoca sau chiar Bucureşti. Ţintesc şi piaţa internaţională. Am avut de-a face şi cu piaţa din Statele Unite ale Americii şi aş vrea, în următorii cinci ani, să deschidem un punct de lucru în Nevada.“

Envy Design reuneşte în prezent trei angajaţi, număr care ar urma să crească, odată cu extinderea. Portofoliul biroului din Timişoara include lucrări atât pentru sectorul rezidenţial, cât şi pentru cel comercial, însă în ultimele luni locuinţele au fost cele care au ţinut activitatea dinamică, în condiţiile în care HoReCa suferă din cauza pandemiei de COVID-19.

„Lumea stă mai mult acasă, vrea să-şi îmbunătăţească mai mult căminul. Cel mai cerut este stilul modern, contemporan. Marja de preţuri este cuprinsă între 15 şi 20 de euro pe metru pătrat“, mai spune Octavian Neagu.

Tot el precizează că, într-un domeniu ca acesta, al arhitecturii şi designului, două sunt marile provocări cu care se confruntă frecvent: clienţii şi bugetele.

„Trebuie puţin educată clientela, ca să ştie ce aşteptări trebuie să aibă de la noi. În plus, este foarte greu să ne dea un buget în care să ne încadrăm. Totuşi, cred că lumea începe să înţeleagă din ce în ce mai bine la ce să se aştepte.“

Ce face Envy Design este să acopere o paletă mai largă de servicii, incluzând randări 3D, video 3D, planuri de amenajare, planul electric, cote, liste de cumpărături şi consultanţă.

Portofoliul biroului din Timişoara include lucrări atât pentru sectorul rezidenţial, cât şi pentru cel comercial, însă în ultimele luni locuinţele au fost cele care au ţinut activitatea dinamică, în condiţiile în care HoReCa suferă din cauza pandemiei de COVID-19.

 

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

► Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF  şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania