Afaceri de la zero

Afaceri de la zero. Oana Bernecher a organizat 100 de excursii în pădurile din jurul Bucureştiului pentru 1.000 de copii: Este un proiect pe care îl văd replicat la scară mare

31.01.2020, 00:08 Autor: Florentina Niţu

„Taberele sunt un subiect pe care vreau să-l dezvolt şi în continuare.“  

Oana Bernecher a iniţiat proiectul „Hai afară, Hai la joacă“ din dorinţa de a le ară­ta copiilor cum este să îţi pe­treci timpul afară, în na­tură. Astfel, a început în 2017 să organi­ze­ze excursii de o zi în pădure, ce au atras peste 1.000 de copii, curioşi să exploreze şi să experimenteze cum e „afară“.

„Am avut aproximativ 1.000 de copii şi 100 de ieşiri. Au fost copii care au revenit şi asta e o bucurie pentru mine. Cu siguranţă voi continua povestea aceasta. O variantă de multiplicare a proiectului este să vadă şi alţi ti­neri modelul, să vină cu mine într-o ex­cur­sie, să le placă asta şi să replice. Îmi doresc să gă­sesc şi grădiniţe deschise să scoată copiii o dată pe săptămână în natură“, spune Oana Bernecher, iniţiatoarea proiectului Hai afară, Hai la joacă.

Ea îşi propune să crească numărul excur­si­ilor, să organizeze şi tabere pentru copii şi să dezvolte proiectul în continuare. În natură, co­piii fac activităţi pentru dezvoltarea abilită­ţi­lor specifice vârstei lor, se joacă, cântă şi povestesc. „Taberele sunt un subiect pe care vreau să-l dezvolt şi în continuare, să fie tabere în care plecăm la începutul săptămânii şi ne întoarcem la sfârşitul ei şi să găsim un colţ de natură pe care să-l explorăm“.

Înainte de a crea acest proiect, Oana Bernecher a urmat un curs de forest kinder­garten, un tip de educaţie pentru preşcolarii cu vârsta cuprinsă între 3 şi 7 ani.

„N-a fost o alegere, nici o rezoluţie, a fost pur şi simplu parte din viaţa mea. Făceam aran­jamente florale şi organizăm ateliere pentru copii, iar lucrurile s-au dus în direcţia în care am ajuns să fac întâlniri şi tabere în timpul vacanţei“, explică Oana Bernecher.

Prima excursie organizată de ea a fost în pădurea Băneasca, de lângă Capitală. Ulterior, ea a mai organizat excursii şi în alte pă­duri din împrejurimi, dar şi în locuri ca Delta Văcăreştilor. „Pentru mine pădurea rămâne locul cu cea mai mare atracţie. Pădurea este casa în care vreau şi să revin mereu.“

Fiecare excursie are o anu­mită temă, dar Oana Bernecher recunoaşte că nu sunt respectate mereu întocmai, deoarece copiii îşi doresc să exploreze singuri, să se caţăre în copaci, să prindă fluturi sau să culeagă flori. Preţul unei excursii în natură este de 50 de lei pentru fiecare copil. Excursiile au loc în weekend, fie sâmbăta, fie duminica, fie în ambele zile, în funcţie de numărul copiilor înscrişi.

„Este o activitate care mă împlineşte şi îmi asigură bucuria de a fi, îmi aduce şi un venit şi este un proiect cu potenţial ce poate fi replicat“, a mai spus Oana Bernecher.  Ea adaugă că cel mai im­por­tant lucru pentru un tânăr care îşi doreşte să replice mo­delul său este să îi placă natura şi copiii. Tinerii să găsească acele locuri cât mai puţin amenajate unde să iasă cu copiii 2-3 ore în weekend. Orice are un sâmbure de dorinţă, merită o încercare.“

În prezent, există tot mai multe iniţiative an­treprenoriale în zona de educaţie în na­tu­ră, proiecte care îşi propun să-i scoată pe copii din carapacea urbană şi să-i trimită în va­canţe la ţară, în excursii sau în tabere în mijlocul naturii.

florentina.nitu@zf.ro

 

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

♦ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

♦ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

 

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania