Afaceri de la zero

Afaceri de la zero. O echipă de tineri din Bucureşti a luat 40.000 de euro prin Start-Up Nation şi a dezvoltat un joc video de investigaţie de la care aşteaptă încasări de 300.000 de euro

01.10.2019, 00:08 Autor: Florentina Niţu

Critique Gaming, compania care a dezvoltat jocul Interrogation, a pornit în 2017 cu fonduri guvernamentale de aproximativ 40.000 de euro, obţinute prin programul Start-Up Nation.

Andrei Olaru, un tânăr cu ex­perienţă în antrepre­no­riat, a pornit la mijlocul anului 2017 businessul Critique Gaming, prin care şi-a pro­pus să dezvolte jocuri video care să stimuleze spi­ritul critic, acesta fiind principalul motiv pentru care a ales numele Critique Gaming pentru compania pe care a creat-o alături de doi prieteni.

„Eu şi cei doi parteneri ne ştiam din cadrul unui ONG care se ocupă cu educaţia informală prin dezbateri academice. Ne plăcea să dezbatem, să discutăm probleme complexe. Ne-am gândit să facem un studio, aveam un pic de experienţă necesară pentru dezvoltarea jocurilor video, eu am fost an­treprenor, Marius (Marius Petcu – n. red.) a fost programator, iar David (David Moscovici – n. red.) a lucrat ca game designer. Momentul fondării afacerii a fost mijlocul anului 2017 şi am pornit prin Start-Up Nation, bani cu care ne-am permis o chirie într-un sediu şi am putut să angajăm primii oamenii“, spune Andrei Olaru, unul dintre asociaţii Critique Gaming.

Primul joc dezvoltat de antreprenori este Interrogation, un joc de tip puzzle pentru pasionaţii de investigaţii poliţiste, care va fi lan­sat la sfârşitul toamnei. Andrei Olaru spu­ne că dacă pune cap la cap toate cheltuielile impli­cate în dezvoltarea jocului, costul pro­ducerii lui poate fi estimat la 150.000-200.000 de euro. Dezvoltarea Interro­gation a implicat o echipă de 50 de oameni, inclusiv actori ale căror gesturi au fost mai întâi fotografiate şi ulterior atribuite personajelor, asftel încât ele să pară reale.

„Este un joc care te stimulează să gân­deşti. Ai rolul unui detectiv, pus la cârma unei unităţi tocmai deschise în oraş. În cea mai mare parte din timp interoghezi suspecţii într-un anumit caz încer­când să afli adevărul de la ei, dar de fiecare dată starea lor emo­ţională se schimbă şi implicit declaraţiile lor“, explică antre­prenorul.

Andrei Olaru spune că mai întâi jocul va fi disponibil pe plat­formele Steam, Google Play şi Apple Store. Totodată, com­pa­nia a stabilit un parteneriat cu o firmă din München, iar aceasta se va ocupa de marketing, de partea logistică, dar şi de vânzări şi implicit de preţul practicat. Iniţial jocul va costa 15 dolari, iar reprezentanţii Critique Gaming aşteptă să le aducă venituri de peste 300.000 de euro în primul an. Interrogation se adresează adulţilor pasionaţi de poveştile poliţiste, dar şi celor pasionaţi de jocuri în general. De altfel, jocul se adresează unui public cu vârsta cuprinsă între 20-35 de ani, cu studii superioare.

În prezent, din echipa Critique Gaming fac parte 10 persoane, iar antreprenorii se gândesc la mărirea acesteia, odată cu dezvoltarea unui nou joc. Până acum, echipa Critique Gaming a participat la mai multe târguri de profil din România şi din străinătate, unde a putut să-şi promoveze viitorul produs şi să adune know how-ul necesar pentru creşterea afacerii.

Anul acesta, compania a participat la târgul internaţional GamesCom, din Koln, care a avut loc în 20-24 august.  „În viitor, ne propunem să abordăm problematici relevante despre lumea contemporană. Avem multe proiecte în minte, dar vrem să vedem cum decurge primul.“

 

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

♦ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

♦ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

 

 

 

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania