Afaceri de la zero

Afaceri de la zero. Noemi Racz recondiţionează obiecte vechi în atelierul Nomiarts din Cluj-Napoca. „Sunt luni în care recondiţionez 30 de obiecte mici, în altele am 2-3 proiecte mari“

08.04.2021, 00:07 Autor: Alexandra Matei

Preţurile pentru decoraţiuni recondiţionate ajung până la 120 de lei, iar mobilierul costă între 80 şi 2.000 de lei.

Noemi Racz, absolventă a facultăţii de arte, dar care a lucrat apoi în IT, a revenit la prima ei pasiune şi a pus bazele businessului Nomiarts, un brand operat de compania AsimetriCraft, creată anul acesta. În atelierul său din Cluj-Napoca, recondiţionează obiecte vechi din lemn, pe care fie le înapoiază proprietarilor, fie le vinde în magazinul online.

Antreprenoarea a investit în acest business aproximativ 5.000 de euro doar din surse proprii şi spune că îşi doreşte, întâi de toate, să aibă o clientelă stabilă, oameni mulţumiţi şi recomandări bune.

„Ideea de a recondiţiona obiecte vechi a apărut acum şapte ani, când am descoperit câteva postări pe reţelele de socializare cu obiecte recondiţionate. Simţeam că e o idee frumoasă şi am vrut să încerc şi eu. Atunci aveam o colegă care voia să scape de o noptieră din lemn şi acela a fost primul obiect pe care l-am recondiţionat. Eu am terminat facultatea de arte. Apoi, m-am angajat în IT, nu aveam intenţia să continui cu arta, dar atunci când am văzut genul acesta de muncă, am decis să încerc şi eu. Am înfiinţat firma anul acesta. Nu am cerut finanţare de la stat, toate investiţiile sunt ale mele. Mi-aş dori să apelez şi la aceste finanţări pe viitor. Consider că ideea afacerii mele este un ajutor pentru cei care nu îşi permit să cumpere mobilă nouă, care vor să dea o nouă viaţă interiorului“, a povestit Noemi Racz.

În atelierul său din Cluj-Napoca, antreprenoarea susţine că se găsesc birouri, scaune, lăzi sau vitrine din lemn. Cea mai mare lucrare pe care a avut-o până acum, menţionează ea, a fost o mobilă de living. Totodată, ea spune că cel mai costisitor şi de lungă durată proces de recondiţionare a fost acela pentru  un dulap mare de living, pe care nu l-a vândut, ci l-a readus la viaţă pentru proprietarul iniţial.

Recondiţionarea obiectelor este o muncă complexă, după spusele acesteia, iar, spre exemplu, recondiţionarea unui singur scaun din lemn durează circa 3-4 zile. În plus, pentru Noemi Racz, cea mai grea parte a procesului de recondiţionare este alegerea culorilor şi a picturilor pe care vrea să le facă pe obiecte. 

„Am început să recondiţionez noptiera de la colega mea acum 7 ani. A trecut prin multe etape şi abia anul trecut am dus-o la bun sfârşit. Am curăţat vopseaua veche, am pus culori noi, am pictat-o şi i-am dat o tentă mai copilăroasă. Acum o voi pune pe site la vânzare“.

Produsele care ajung în atelierul Nomiarts provin din magazine second-hand, de la cunoscuţi sau din podul oamenilor de la ţară. Înainte de pandemie, însă, aceasta povesteşte că obişnuia să ia cele mai multe produse de la târgurile de vechituri.

Pe lângă recondiţionarea mobilierului, Noémi Racz se ocupă şi cu decoraţiuni, astfel că pe site-ul afacerii sunt scoase la vânzare şi vaze pictate manual sau diverse obiecte de decor.

Preţurile pentru decoraţiuni ajung, potrivit acesteia, până la 120 de lei, iar mobilierul costă între 80 şi 2.000 de lei.

Capacitatea de lucru diferă de la lună la lună, susţine antreprenoarea, întrucât ea se împarte între jobul său şi afacere. Acum două luni, spune ea, a reuşit să recondiţioneze circa 30 de obiecte mai mici, iar luna trecută, spre comparaţie, a avut doar două proiecte mai mari. „Încerc să ajung în atelier cât de des pot. Eu am un job şi în paralel mă ocup şi de afacere. Încerc să lucrez cam 20 de ore pe săptămână în atelier“.

În acest prim an de business, Noémi Racz îşi doreşte să îşi stabilească o clientelă pe partea de recondiţionări de mobilă şi decoraţiuni. În continuare, ea susţine că vrea să furnizeze în cadrul afacerii şi vopseluri mai puţin cunoscute în România, dar şi să se extindă pe partea de creaţie, cu mobilier mai mic din lemn sau bijuterii.

La finalul unui an de business, adaugă ea, îşi doreşte să ajungă la o cifră de afaceri de 10.000 de lei. Antreprenoarea povesteşte că s-a simţit de multe ori descurajată în ceea ce priveşte businessul său, însă a continuat pe drumul pe care a pornit.  „Primesc mesaje de la oameni cu un feedback bun, iar asta e ceea ce mă ţine pozitivă şi mă determină să continui ceea ce am început“.

 

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

► Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF  şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

► În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

 

În atelierul Nomiarts din Cluj-Napoca se găsesc birouri, scaune, lăzi sau vitrine din lemn

 

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania