Afaceri de la zero

Afaceri de la zero. Mira Loghin a creat Lumea lui Momo, un centru de educaţie alternativă pentru copii şi părinţi, iar în aproape un deceniu mii de persoane i-au trecut pragul

15.06.2020, 00:08 Autor: Florentina Niţu

Lumea lui Momo, un centru de educaţie alternativă pentru co­pii şi părinţi, care educă prin joc şi joacă, este un loc creat în 2011 de Mira Loghin, după o expe­rien­ţă de peste 15 ani în managementul co­mu­nicării într-o corporaţie, din dorinţa de a petrece mai mult timp cu fiul său. 

Totul a înce­put într-un apartament amenajat de ea, unde şi-a invitat prietenii cu copii, iar în aproa­pe un deceniu câteva mii de persoane au intrat în Lumea lui Momo.

„Momo este un personaj de carte, creat de Michael Ende, o carte din 1974, anul naş­te­rii mele, pe care am citit-o când se năştea Zoran, fiul meu. Este povestea unei fetiţe care vine să schimbe lumea, având un dar spe­cial, să asculte. Proiectul Lumea lui Momo a început în 5 noiembrie 2011 într-un aparta­ment din Bucureşti, pictat de mâinile mele, aşa cum am simţit. Am creat o pagină de Facebook, iar la lansare am chemat toţi prietenii“, povesteşte Mira Loghin.

Investiţia iniţială a fost de 10.000 de euro, iar antreprenoarea mărturiseşte că era o corporatistă cu un salariu bun, dar îi era teamă să investească sume mai mari.

„Resursele mele nu au fost mari, dar au fost consi­derabile. A fost un nou început. În primul an am încercat să merg în paralel cu un job, lucram drept consultant pe strategie la o companie din energie.“

Ea îşi aminteşte că a început cu ateliere de creaţie şi recreaţie (de exemplu, atelierul de făcut pâinici) şi a crescut alături de copii şi părinţi, dezvoltând astfel businessul. Iniţial, Lumea lui Momo era un proiect dedicat copiilor cu vârsta cuprinsă între 3 şi 10 ani, însă ulterior Mira Loghin a creat programul „Eu şi mami“ dedicat copiilor de 1-2 ani, apoi programul „Înainte de grădiniţă“ şi, de asemenea, a înfiinţat şi o grădiniţă.

„Mii de copii au intrat pe la noi în aceşti ani şi am observat că părinţii vor să inves­tească timp în activităţi împreună cu copiii în pe­rioada 3-6 ani, apoi îi lasă să ex­plo­reze sin­guri. (...) Acum, Lumea lui Momo este un centru de educaţie alter­nativă pentru copii şi pă­rinţi. Copiii au nevoie de părinţi împliniţi. Starea de bine a pă­rin­telui dă starea de bine a copi­lu­lui. Avem o echipă care se ocu­pă de nevoile de învăţare ale părinţilor“.

Experienţa de mamă şi de pedagog a învăţat-o însă că nu este suficient doar să citeşti, ci trebuie să înveţi să şi aplici ceea ce citeşti, iar ca adult tinzi, involuntar, să transmiţi mai departe ce ai învăţat de la pă­rinţii tăi. În prezent, echipa Lumea lui Momo este formată din opt persoane care lu­crea­ză zi de zi şi şase persoane cu care colaborează pe proiecte mari şi pe zona de tabere.

În fiecare an, în programul „Eu şi mami“ sunt două clase a câte 7 copii în care aceştia vin însoţiţi de mamă sau de tată şi se creează primul cerc de siguranţă. Anul trecut, costul programului a fost de 800 de lei pentru 3 luni de zile. Programul „Înainte de grădiniţă“, pornit în urmă cu 7 ani este un proiect educaţional care lucrează cu copiii cărora le este greu să se integreze din prima la grădiniţă. „Programul face legătura cu grădiniţa, este redus la două ore, cât poate să reziste un copil, iar copilul vine cu părinţii, ei fiind punct de sprijin. Durează 9 luni de zile, iar acesta a costat anul trecut 600 de lei/ lună cu 8 şedinţe.“

La grădiniţa alternativă, Lumea lui Momo are două grupe cu 15 copii, iar în acest an şcolar a avut 28 de copii. Programul scurt de grădiniţă, până la 13:00, costă 1.750 de lei pe lună. Programul lung e până la 16:30, pentru că este în centru copilul şi lui îi este foarte dificil să stea doar două ore cu părintele acasă, menţionează Mira Loghin.

„Presiunile sociale în care am crescut noi ca adulţi şi în care ne creştem copiii, crează anxietăţi în noi şi începem de pe la 5 ani să ne punem întrebarea dacă copilul este suficient de competent pentru lumea în care va trăi. Există această nesiguranţă şi vrem să ne ancorăm în viitor şi nu în prezent, tindem să dezvoltăm anumite competenţe şi mai puţin zona de ludic, de joacă, care este cea mai prolifică activitate prin care copilul se poate dezvolta“.

Din cauza pandemiei de COVID-19, ea spune că a anulat o tabără, însă va organiza două tabere de familie în timpul verii. De altfel, ea adaugă că în perioada de izolare numărul cererilor de înscriere în taberele organizate de Lumea lui Momo a fost mai mare decât numărul retragerilor, iar asta i-a dat speranţă că nevoia de continuitate există.

„Avem planuri de creştere, dar când te extinzi, începi să devii creator şi mai puţin implicat direct. E mică Lumea lui Momo acum, dar îmi place cum este. Mă uit atent la relaţiile cu părinţii, copiii, colaboratorii. În izolare, ne-am mutat în online, a fost greu, dar şi interesant, deoarece lucrez fără certitudini şi mă raportez la prezent“.

Mira Loghin spune că după ce se vor redeschide grădiniţele, din 15 iunie, va fi imposibil să se păstreze distanţa socială în rândul copiilor de 2-3 ani, pentru că din punct de vedere emoţional este foarte greu. „Dacă pun teamă, frică, distanţare la bazele educaţiei unui copil, ce adult cresc?“

 

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

♦ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

♦ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

 

 

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania