Afaceri de la zero

Afaceri de la zero. Mihaela şi Ionuţ Buta au investit 500.000 euro într-un sat de vacanţă care aduce aminte de casele din poveşti şi vor să pună judeţul Neamţ pe harta turistică

15.03.2021, 00:07 Autor: Miruna Diaconu

Cei doi antreprenori au construit un mic sat unde turiştii se pot caza în patru căsuţe, care au o capacitate de cazare de 12 locuri. Pentru viitor, antreprenorii au de gând să investească în noi facilităţi, dar şi în mărirea capacităţii de cazare.

Mihaela şi Ionuţ Buta au construit un sat de vacanţă numit Valea Celor Doisprezece în judeţul Neamţ în care au investit 500.000 de euro. Cei doi antreprenori au deschis unitatea de cazare la începutul anului trecut şi au de gând să mai investească atât în noi facilităţi, cât şi în mărirea capacităţii de cazare.

„Povestea a început acum 15 ani, când Ionuţ îşi dorea să construiască căsuţe din materiale naturale. S-a documentat şi a avut curajul în 2018 să îmi spună. Mi-a plăcut foarte mult ideea şi ne-am apucat de construit. Proiectul este mai amplu, am reuşit să construim patru căsuţe, la care am şi dat drumul, vrem să formăm un mic sătuc în jurul unei ape, a fost destul de anevoios pentru că am găsit greu mână de lucru, căsuţele se fac manual şi atunci cam 80% a fost construit de Ionuţ“, spune Mihaela Buta.

Căsuţele sunt construite din materiale naturale şi au fost deschise pe 21 ianuarie 2020. Ideea unui astfel de sătuc a venit după ce soţul său, Ionuţ Buta, s-a docu­mentat despre diverse stiluri de construc­ţie, iar în final a luat decizia să construiască actualele căsuţe, care aduc aminte de casele din poveşti. „În spatele satului e o poveste, inspirată din basmele româneşti, în povestea nostră veţi găsi Muma Pădurii, căpcăuni, Împăratul Verde, Roşu sau Galben, balauri şi cei 12 războinici care au dus la numele nostru. Momentan, capacitatea de cazare este de

12 locuri, avem două căsuţe pentru câte două persoane şi două căsuţe pentru câte patru persoane, suntem într-o continuă dez­voltare şi sperăm să ajungem la o capa­citate mai mare“, povesteşte Mihaela Buta.

Înainte de acest business, Ionuţ Buta a avut o firmă de construcţii şi un business în domeniul alimentaţiei publice, iar Mihaela Buta deţine şi în prezent un restaurant în Piata Neamţ. Cei doi antreprenori vor să investească în continuare în satul de vacanţă, iar în momentul în care vor ajunge într-o fază finală a proiectului au de gând să acceseze şi fonduri europene. Investiţia de până acum în satul de vacanţă a fost realizată din fonduri proprii şi credite bancare.

„Suntem într-o continuă dezvoltare, zilnic apar noi îmbunătăţiri, vrem să începem construcţia unui centru spa, avem în proiect şi construirea unui castel care va avea 80 de locuri de cazare, ateliere meşteşugăreşti. Dorim să organizăm diferite evenimente, să punem judeţul Neamţ pe harta turistică, de ce nu internaţională“, spune Mihaela Buta.

În ciuda faptului că unitatea de cazare a fost deschisă înainte de debutul pandemiei, anul 2020 a fost destul de bun pentru businessul din Neamţ. După redeschiderea unităţii de cazare în luna iunie, gradul de ocupare a fost de 90%, iar antreprenorii au luat decizia de a deschide şi un program de vizite pentru turiştii care nu reuşesc să se cazeze, dar vor să vadă locul.

„Am reuşit să facem şi un program de vizită pentru cei care doresc să ne viziteze, am făcut să ne adaptăm, să gândim un program ca toţi vizitatorii noştri să plece mulţumiţi. Programul este de marţi până duminică. În perioada dintre check-out şi check-in, adică între orele 12 şi 16. A existat cerere, am creat un program ca să nu se întâlnească cei cazaţi şi cei care vin în vizită. A mers bine anul trecut, neaşteptat de bine“, adaugă antreprenoarea.

Pentru anul acesta, antreprenorii au în plan dezvoltarea unei terase, astfel încât să poată lua masa atât cei cazaţi, cât şi cei care vin în vizită. Produsele gătite sunt tradiţionale, preparate la foc de lemne. Totodată, pentru anul acesta se vor organiza şi evenimente şi concerte în satul de vacanţă din Neamţ.

Cei care sosesc la Valea Celor Doisprezece au între 20 şi 45 de ani, care vor să renunţe la diferitele dispozitive şi să se deconecteze de la viaţa agitată a oraşului.

„Căsuţele sunt iluminate natural ziua şi cu lumânări noaptea, nu existp curent electric, nu existp televizor, nu sunt prize şi atunci trebuie să renunţi la gadgeturi şi să socializezi. Doar 1% din turişti au fost reticenţi cu privire la aceste lucruri, toate informaţiile le dăm din timp“, spune Mihaela Buta.


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

⇒ Fiecare afacere de la zero esteo poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

⇒ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania