Afaceri de la zero

Afaceri de la zero. Mădălina Klement a dat jobul de grafician pe un butic propriu de creaţie, unde pictează obiecte vestimentare. În 2019, a vândut 750 de tricouri, piesa de rezistenţă a atelierului

22.06.2020, 00:08 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Colaborările cu magazine fizice sunt destul de limitate, însă piesele sub brandul Atelier M se găsesc în unele locuri din Braşov (magazinul Autentic) şi din Bucureşti (Now & Wow).

Mădălina Klement, absol­ven­tă de arte decorative, şi-a amenajat propriul ate­lier de creaţie în Braşov în urmă cu 11 ani, ca o alter­nativă la jobul pe care îl avea într-o agenţie de publicitate. Treptat, buticul ei de creaţie vestimentară, conturat în jurul picturilor pe textile, a evoluat către un business, iar Atelier M i-a adus în 2019 venituri de 30.000 de euro.

„Am pornit cu paşi mărunţi şi am tot crescut. A fost ca o alternativă în jobul meu de grafician. În atelier, am încă două colege. Nu aş putea singură să le fac pe toate“, a povestit Mădălina Klement la emisiunea online ZF Afaceri de la zero.

Din atelierul ei, ies în general ţinute casual, însă tricourile sunt produsul de top. Fiecare piesă este pictată şi lucra­tă unicat, ceea ce le permi­te cli­enţilor să-şi lase propria amprentă. „Lucrăm şi cu stocuri, pentru situaţiile când vine cineva să cumpere pe loc. Mai mult de 85% sunt însă produse pe comandă.“

În 2019, Mădălina Klement a pictat apro­xi­mativ 750 de tricouri, adică o medie de 60 pe lună. Cei care cumpără de la ea ajung să-i cu­noască piesele din mediul online, fie de pe site, fie de pe paginile de Facebook sau Insta­gram. Colaborările cu ma­gazine fizice sunt destul de limi­ta­te, însă piesele sub brandul Atelier M se găsesc în unele locuri din Bra­şov (magazinul Autentic) şi din Bu­cureşti (Now & Wow). Pentru a ajunge şi la clienţi internaţionali, produsele Mădă­linei Klement se găsesc şi în magazinul La Muse Chic. „Foarte mulţi clienţi ajung la noi prin recomandări sau au fost cândva destina­tarii unor cadouri făcute la noi în atelier.“

Atelierul Mădălinei Klement se află într-o casă închiriată din Braşov, unde lucrează alături de cele două angajate, ajutate de şapte maşini de cusut şi având sute de modele în portofoliu. În următorii ani însă, ea îşi doreşte să extindă echipa, pentru că ar avea nevoie de oameni pe diferite poziţii, care să mai preia din sarcini, de la rolul de croitor şi pictor la o persoană responsabilă de marketing digital.

„Sunt un artist destul de organizat şi meti­cu­los, iar asta m-a ajutat foarte mult“, spune des­pre ea Mădălina Klement, care, înainte de Atelier M, a lucrat vreme de 15 ani ca grafician în agenţii de publicitate.

În perioada stării de urgenţă, Atelier M s-a transformat pentru a produce măşti textile şi ca­peline medicinale, dar activitatea nu a fost oprită niciun moment. Un tricou pictat în Atelier M porneşte, ca preţ, de la 140 de lei, iar o rochie de tricot ajunge la 300 de lei. Deşi hainele sunt categoria prin­cipală, Mădălina Klement mai pictează însă şi pe accesorii, lenjerii de pat şi obiecte decorative.

 

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

► Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

► În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania