Afaceri de la zero

Afaceri de la zero. Mădălina Dumitru a lăsat agitaţia Bucureştiului pentru a se muta în Şirnea, unde a construit o casă de vacanţă pentru turişti sub numele de Tripsylvania Tiny House

22.02.2021, 00:08 Autor: Miruna Diaconu

♦ Antreprenoarea a investit circa 30.000 de euro în unitatea de cazare deschisă în luna ianuarie, iar pentru anul acesta estimează o investiţie de circa 20.000 de euro pentru a pune la punct peisagistica şi infrastructura.

Mădălina Dumitru a deschis în satul Şirnea, judeţul Braşov, la începutul lunii ianuarie o unitate de cazare numită Tripsylvania Tiny House, după ce a luat decizia de a se muta din Bucureşti într-un loc mai liniştit. Antreprenoarea a investit circa 30.000 de euro, iar pentru anul acesta estimează un buget de investiţii de circa 20.000 euro pentru a pune la punct peisagistica şi infrastrctura.

„Am plecat din centrul Bucureştiului şi ne-am luat apartament în Militari Residence, atunci am zis când vom pierde apusul vom pleca, am crezut că îl vom pierde în 3-4 ani, dar într-un an nu am mai văzut apusul, am fost înconjuraţi de clădiri şi am luat decizia de a pleca către Braşov, mai exact Şirnea, unde aveam acest teren, iar singurele ocupaţii pe care le poţi avea sunt creşterea de animale sau poţi să faci turism şi am ales să facem turism“, spune Mădălina Dumitru.

Decizia de a se muta în Şirnea a fost luată în urmă cu aproape patru ani, trei ani a durat construcţia casei în care locuieşte, iar anul trecut a început proiectul Tripsylvania Tiny House. Lucrările la unitatea de cazare au început în luna iunie a anului trecut şi s-au finalizat în luna decembrie, iar în ianuarie au sosit şi primii turişti. „Cererea a fost mai ma­re decât ne aşteptam, am deschis la înce­pu­tul lunii ianuarie, iar în mai puţin de o săptă­mână aveam trei luni fully booked, chiar şi în timpul săptămânii, nu ne-am aştep­tat. Luna iulie este aproape ocupată în tota­litate, cererea este mult mai mare decât ne-am aşteptat“, precizează Mădălina Dumitru.

Antreprenoarea spune că investiţia a ajuns la circa 30.000 euro, dar continuă să investească şi are de gând anul acesta să se ocupe de partea de peisagistică şi de infrastructură. În ceea ce priveşte construcţia altor căsuţe, Mădălina Dumitru spune că se gândeşte să mai deschidă încă două, astfel încât să reuşească să se ocupe de acestea.

„Forţa de muncă lipseşte cu desăvârşire în Şirnea, cu toate că sunt mulţi tineri, vin din oraşele aglomerate şi vor să se retragă în această zonă, nu găsim oameni cu care să lucrăm şi trebuie să ne limităm la trei căsuţe, dar a doua cu siguranţă urmează anul viitor, dar trebuie să ne limităm la ce putem gestiona noi“, adaugă ea. Deşi proiectul Tripsylvania Tiny House a început într-un an atipic pentru turism, Mădălina Dumitru spune că nu a luat deloc în calcul acest aspect, gândindu-se doar la faptul că doreşte să le ofere turiştilor experienţa de care ea are parte în fiecare zi în Şirnea. Capacitatea de cazare este de două persoane.

În prima lună de la deschiderea unităţii de cazare, sistemul de plată adoptat a fost unul bazat pe ideea că turiştii vor plăti cât doresc, nefiind impusă o sumă anume.

„Iniţial, am prospectat şi noi piaţa şi ni s-a părut cam mult, am spus că putem oferi această posibilitate, să se bucure de acest loc fără să existe o presiune financiară, am implementat sistemul de plăteşti cât vrei timp de o lună. Funcţiona în felul următor, făceai o rezervare de două nopţi, iar la sfârşitul acelor două nopţi plăteai cât doreai în funcţie de gradul de satisfacţie sau nu  plăteai nimic, nu venea nu nicio obligaţie financiară“, spune Mădălina Dumitru.

Totuşi, antreprenoare a renunţat la acest sistem de plată şi a introdus un preţ care porneşte de la 350 lei pe noapte, în cursul săptămânii, şi poate ajunge şi la 550 lei, în timpul weekendului dacă turiştii vor să folosească mica piscină pusă la dispoziţia lor.

Pentru anul acesta, Mădălina Dumitru are în plan un buget de investiţii de circa 20.000 euro prin care vrea să facă un spaţiu de luat masa separat de căsuţă, în peisagistică şi infrastructură.

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

► Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

► În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

 

 

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania