Afaceri de la zero

Afaceri de la zero. Întoarcerea la tradiţie: Alexu Toader şi Mara Elena Oană au lăsat Bucureştiul pentru satul transilvănean Viscri unde au deschis un restaurant cu specific tradiţional

01.07.2019, 00:07 Autor: Georgiana Mihalache

„Aveam o viaţă de orăşeni, lucram în jur de zece ore pe zi. Am văzut trei case în Viscri, iar prima dintre ele a fost cea pe care am luat-o. Ne-am hotărât pe loc, casa a costat cam 40.000 euro“.

Alexu Toader şi Mara Elena Oană, el om de marketing, ea avocat, au decis să se mute din Bucureşti în Viscri, un sat din judeţul Braşov, la 270 de kilometri de Bucureşti, inclus în patrioniul UNESCO, unde au deschis un restaurant de 50 de locuri în care turiştii pot găsi preparate după reţete româneşti tradiţionale.

„Aveam o viaţă de orăşeni, lucram în jur de zece ore pe zi. Mara este avocat în Baroul Bucureşti şi era asociată într-o firmă de avocatură, eu şi fratele meu aveam un butic de creaţie, mai aveam o cafenea, am cochetat cu diverse lucruri din industria ospitalităţii“, a povestit Alexu Toader.

În prezent, cei doi tineri antreprenori locuiesc în Viscri şi plănuiesc să dezvolte afacerea şi în direcţia închirierii de camere în casa din Viscri, numărul 32, adresa care dă şi numele restaurantului. Casa au cumpărat-o cu 40.000 de euro, dar investiţiile mari au venit abia ulterior, în restaurarea casei, în amenajarea restaurantului proiecte care au avut nevoie în total de peste 200.000 de euro.  Satul din inima Transilvaniei atrage an de an turişti din toată lumea, fiind inclus în patri­moniul UNESCO. De asemenea, printre cei care promovează satul tradiţional românesc este Prinţul Charles, moştenitorul tronului Marii Britanii, care are proprietăţi în Viscri, ceea ce a crescut potenţialul turistic al satului.

După o zi petrecută în Viscri, la prieteni, cei doi antreprenori s-au hotărât să vadă câteva case, iar decizia a fost rapidă. La trei luni după ce au văzut satul locuiau deja în Viscri. „Am văzut trei case, iar prima dintre ele, care aparţinea unui diplomat francez căsătorit cu o româncă a fost cea pe care am luat-o. Ne-am hotărât pe loc, casa a costat cam 40.000 euro, a trebuit să facem toate demersurile pentru a reuşi să luăm casa. Proprietatea a stat părăsită vreo 15 ani“, a mai spus Alexu Toader.

Doi ani a durat restaurarea completă a şurei, iar decizia de a deschide un restaurant nu le-a aparţinut antreprenorilor, ci comunităţii locale, care încearcă să păstreze autenticitatea satului şi să nu îl transfor­me într-un resort turistic. „Toate lucrurile care ne legau de Bucureşti s-au transformat în Viscri 32. Satul este foarte bine conservat şi asta se întâmplă datorită mem­bri­lor comunităţii. Dacă cineva vine în sat şi vrea să schimbe tâm­plăria de la geamuri, nu poate pune ce geamuri vrea. Funcţio­nează foarte bine pre­siunea socială şi asta păstrează satul conservat“, a mai Alexu Toader, care descrie Viscri 32 în primul rând ca pe un proiect social.

În cadrul restaurantului Viscri 32 lucrează şapte locuitori din sat, iar Mara Oană este cea care găteşte şi propune reţetele pe care le-a preluat de la bunica sa.

Provocările din business vin din faptul că nu există un flux continuu, că variaţile pe care le înregistrează turismul în Viscri sunt foarte mari, iar asta se vede şi în programul restaurantului. Două luni pe an – ianuarie şi februarie, localul este închis, din martie până în mai este deschis doar în weekend pentru evenimente, iar lunile de vară reprezintă vârful de sezon.

Turiştii apreciază că meniul conţine informaţii despre locul de unde provin ingredientele, care sunt produse local, achiziţionate de la fermierii din zonă. Un meniu de prânz cu trei feluri de mâncare costă circa 70 de lei.

„Căutăm experienţa pe care o avem în extra sezon cu oameni care vin special la noi, însă suntem limitaţi pentru că noi nu avem toată partea de cazare“, a mai spus Alexu Toader.

Planurile pentru perioada următoare sunt de a mări capacitatea de cazare, în prezent casa având două camere pentru turişti. „Mai avem o anexă în afară de şură pentru care aşteptăm avizele şi sperăm ca undeva în toamnă să reuşim să creştem de la cele două camere pe care le avem pentru cazare la patru“.

Pe termen lung, obiectivele urmăresc atragerea turiştilor pentru experienţele gastronomice pe care le pot avea la restaurant, construirea unei relaţii cu un consumator care vine pentru a se bucura de preparate româneşti, gătite cu drag, un consumator care are timp să descopere poveşti despre satul transilvănean autentic. Cei doi tineri îşi doresc să crească şi numărul de familii din zonă care produc local ingredientele folosite în bucătăria restaurantului Viscri 32.

 

Atraşi de satul românesc

Datele statistice arată că românii sunt atraşi mai mult de sate când decid să schimbe ceva în viaţa lor, peste 109.000 de români alegând să se mute la sat în anul 2017, cel mai recent pentru care există date la Institutul Naţional de Statistică. La  polul opus, doar 87.000 de români au ales oraşele în aceeaşi perioadă, în contextul aglomerării din oraşele mari, dar şi a proiectelor de dezvoltare europene care au schimbat faţa satelor din anumite zone ale ţării, cum este cazul Transilvaniei.


Intraţi pe platforma www.zf.ro/afaceri-de-la-zero şi descoperiţi universul de companii create de micii antreprenori.

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

⇒ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

⇒ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania