Afaceri de la zero

Afaceri de la zero. Fundingloop, un proiect creat de Ovidiu Mihăilă, caută finanţări europene în cercetare şi inovaţie pentru start-up-uri de tehnologie. „Am atras finanţări de 9 milioane de euro“

13.05.2021, 00:06 Autor: Alexandra Matei

„Portofoliul de clienţi este format în proporţie de 70-80% din start-up-uri, iar restul sunt firme mari.“

Ovidiu Mihăilă a pus bazele Fundingloop, un business de consultanţă pentru companii din tehnologie care doresc să se dezvolte şi să acceseze fonduri europene pentru cercetare şi inovaţie, iar până în prezent, a atras peste 9 milioane de euro pentru clienţii săi.

„Am creat acest proiect în 2015-2016, atunci când am observat în mediul antreprenorial din România o lipsă destul de mare de informaţie privind oportunităţile de finanţare către zona de cercetare şi dezvoltare oferite direct de Comisa Europeană. Lucrurile au evoluat şi am ajuns să lucrez şi cu start-up-uri din Europa, precum şi cu companii high-tech mari“, a spus antreprenorul.

El menţionează că experienţa pe care a avut-o lucrând în zona de consultanţă a contat în businessul pe care l-a creat, focusul său fiind atât IMM-urile, cât şi companiile foarte mari din zona de telecomunicaţii sau cybersecurity. Fondatorul Fundingloop susţine că toată Europa este un pol generos de clienţi pentru business, însă ţările care dau cei mai mulţi jucători pe această piaţă sunt Germania, Olanda, Franţa, Spania sau Suedia.

Compania este localizată în Elveţia în momentul de faţă, dar continuă să lucreze cu firme importante din România şi Europa. „Portofoliul de clienţi este format din 70-80% start-up-uri, iar restul sunt firme mari. Bucuria este că şi companiile din România iau în considerare această opţiune din ce în ce mai serios în ultimii ani“.

Una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă echipele de fondatori, spune Ovidiu Mihăilă, este cum reuşesc să finanţeze dezvoltarea unei soluţii sau cum să o ducă în piaţă mai repede, astfel că prima problemă care trebuie rezolvată este reprezentată de angajarea specialiştilor. 

„Comisia Europeană a schimbat uşor focusul dinspre finanţările acestea, iar acum finanţările care se oferă sunt de la 500.000 de euro până la 2,5 mil. euro. Există un program care se numeşte EAC Accelerator şi care face parte din noua perspectivă financiară a comisiei, Horizon Europe, care vrea să finanţeze companiile aflate deja la un moment mai dezvoltat“, a explicat Ovidiu Mihăilă.

Echipa Fundingloop este formată din trei oameni, iar numărul de proiecte pe care aceasta le poate duce la bun sfârşit într-un an depinde de deadline-urile oferite de Comisia Europeană. Cele mai pline luni ale anului, din acest punct de vedere, sunt aprilie, iunie şi octombrie.  În 2021 au fost înaintate trei proiecte.

Ovidiu Mihăilă îndeamnă antreprenorii din zona de tehnologie să se îndrepte către finanţarea prin fonduri europene, întrucât unul dintre marile avantaje este predictibilitatea.  Totodată, un alt aspect important este faptul că aceşti bani sunt nerambursabili, iar singura condiţie este ca proiectul să ducă spre rezultatul asumat la început.

 

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

► Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF  şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

► În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

 

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania