Afaceri de la zero

Afaceri de la zero. Florentin Drăgoiu găteşte produse tradiţionale româneşti după reţete vechi şi vrea să ajungă cu Delicii de odinioară în fiecare oraş mare din ţară

30.01.2021, 10:31 Autor: Miruna Diaconu

Antreprenorul urmează să deschidă un restaurant mobil şi în Bucureşti, iar investiţia totală în businessul Delicii de odinioară se ridică la 20.000 euro.

Florentin Drăgoiu s-a mutat în perioada pan­demiei din Bucu­reşti în Buzău, unde a hotărât să îşi des­chidă un mic business prin care să gătească  mâncare tradi­ţio­nal românească sub brandul Delicii de odinioară, după reţete foarte vechi pe care le-a adunat de-a lungul timpului. Antrepre­norul îşi doreşte să ajungă cu un restaurant Delicii de odinioară în fiecare oraş mare.

„La Buzău, o cunoştinţă de-a mea avea un restaurant care era închis de ceva vreme, dar ştiam foarte bine restaurantul şi ştiam foarte bine ce reţete foloseşte bucătarul, ştiam că are o istorie în spate restaurantul respectiv şi am zis să îl readuc la viaţă, doar că nu puteam să îi mai folosesc numele şi bran­dul pe care îl avea şi am reinventat puţin afa­­cerea. I-am dat numele Delicii de odini­oa­ră pentru că fix asta facem, sunt reţete foarte vechi pe care noi le-am cules de-a lungul tim­pu­lui şi am îmbinat pasiunea mea pentru gă­tit cu ce am găsit aici şi cu o idee de nou pe care am transformat-o în acest restaurant“, spune Florentin Drăgoiu.

În prezent, Delicii de odinioară doar li­vrea­ză mâncare la domiciliu, nefiind un res­taurant, deoarece businessul a fost deschis în luna noiembrie a anului trecut, iar antre­pre­no­rul a decis să meargă momentan doar cu componenta de livrări, iar când se vor ridica toate restricţiile pentru restaurante, atunci se gândeşte să deschidă şi un restaurant.

„Nu am făcut mare vâlvă, întâi în Buzău printre apropiaţii noştri am anunţat că deschidem, au început să comande, pe zi ce tre­cea veneau din ce în ce mai multe co­menzi. Acum încercăm să îl aducem în Bucureşti. Am investit până acum în jur de 10.000 euro şi pentru mutarea la Bucureşti mai investesc încă pe atât pentru utilarea şi dotarea containerului, deci în total se vor strân­­ge cam 20.000 de euro în final“, pre­ci­zează antreprenorul.

Florentin Drăgoiu urmează să deschidă şi în Bucureşti în perioada imediat următoare un restaurant mo­bil, care va fi împărţit în do­uă seg­men­te, pe de o parte va fi partea de res­­­tau­rant care se va focusa pe livrări la do­mi­ciliu, iar pe de altă parte va exis­ta şi o mică bă­­cănie cu pro­dus­e tradiţionale din zona Buzăului. „Noi ne procurăm materia primă din do­uă ferme, una este a noas­tră, o fermă la mun­te în judeţul Buzău, şi una este aproape de oraş, cu care lucrăm. Toate produsele pe care le folosim sunt bio, iar reţetele pe care le avem sunt în jur de 1.500, re­ţete foarte vechi“, spune Florentin Drăgoiu.

În prima săptămână de la deschidere, cererea a fost destul de mare, astfel că la în­ceput antreprenorul vindea circa 30-40 de me­niuri pe zi, iar încet-încet numărul aces­tora a început să crească.

Chiar dacă Florentin Drăgoiu vrea să aducă Delicii de odi­nioară în Bucureşti, vrea să rămână şi în Buzău, în prezent fiind în discuţii cu un spital din Buzău care vrea 150 de meniuri pe zi.

„Va trebui să rămânem şi în Buzău, să vedem cum ne împărţim, să găsim o soluţie pentru că nu avem cum să refuzăm o astfel de oportunitate“.

Dacă nu ar fi fost pandemie, care să îi pună pe pauză businessul principal al său, Florentin Drăgoiu spune că pro­babil nu ar fi deschis Delicii de odinioară. Busi­nessul său principal se află în Bu­cureşti şi face costu­me bărbă­teşti pe co­man­dă, iar acum este în­chis de­oarece nu au exis­tat co­menzi în această perioa­dă, bazân­du-se în prin­cipal pe eve­ni­men­te, care nu au mai putut avea loc.

„Nu sunt singur în businessul Delicii de odinioară, mai am un asociat la fel de pasionat ca mine, va veni cu mine pentru că eu sper ca în foarte scurt timp să mă întorc la businessul meu principal, iar el să se ocupe de Delicii de odinioară“, spune Florentin Drăgoiu.

Preţul pentru un meniu este de 24 lei, un preţ mare pentru Buzău, având în vedere că preţurile în Buzău pentru astfel de meniuri se situează unde între 15 şi 20 lei, dar cu toate acestea antreprenorul spune că a mers bine.

„Visul nostru este să fie câte un restaurant în fiecare oraş mare, dar să vedem cum ne descurcăm în Bucureşti şi cum o să reuşim să ne împărţim, dacă prindem contractele cu instituţiile din Buzău va trebui să ne împărţim oarecum şi să vedem cum, poate într-un sistem de franciză, să îl ducem şi în alte oraşe“, adaugă Florentin Drăgoiu.

 

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

► Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

► În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania