Afaceri de la zero

Aurelia Bejan, cofondator al Cloasterf Haus. GALERIE FOTO

Afaceri de la zero. Familia Bejan a investit peste 200.000 de euro în pensiunea Cloasterf Haus dintr-un sat micuţ din Mureş, iar planurile pentru 2021 prevăd înfiinţarea unui punct gastronomic local

24.11.2020, 00:07 Autor: Florentina Niţu

„Deşi am început mai târziu decât în anii anterior, în iunie, lunile iulie şi august au fost pline. Am avut turişti care au stat o zi sau care au stat 4-5 zile. Au venit foarte mulţi IT-işti să lucreze în aer liber. Am văzut că oamenii îşi doresc o detoxifiere digitală“.

Soţii Aurelia şi Ionel Bejan, cu ex­pe­rienţă în spate ca logoped, res­pectiv inginer în industria de nave, au cumpărat cu 25.000 de euro, în urmă cu patru ani, o casă veche - ce datează din secolul XVIII - cu livadă în localitatea Cloaşterf din judeţul Mureş. Apoi, au atras fonduri europene şi au făcut un împrumut bancar pentru a construi de la zero pensiunea Cloasterf Haus, ce are astăzi cinci camere, cu o capacitate de 12 persoane. Până în prezent investiţiile trec de 200.000 de euro, iar planurile antreprenorilor sunt ca anul viitor să înfiinţeze un punct gastronomic local.

„Fiica noastră a descoperit acest sat să­sesc aflat în Colinele Transilvaniei. Am ales ca­sa pe care o avem acum, pentru că are liva­dă şi ne-am dorit să ne creştem nepoţii fără te­levizoare, alergând prin curte în picioarele goa­le. Zona este foarte frumoasă şi liniştită. (...) Pensiunea, construită de la zero pe struc­tura vechiului grajd, este în stil tra­di­ţional, cu condiţii moderne, şi a presupus o investiţie de 200.000 de euro“, povesteşte Aurelia Bejan, cofondator al Cloasterf Haus.

Pensiunea, fără televizoare, cu mobilier pictat manual şi mic de­jun gătit în casă, se află la aproxi­ma­tiv 30 de kilometri de Sighişoara şi la apro­xi­mativ 100 de kilometri de Râşnov, lo­cul natal al soţilor Bejan. Situată într-un sat cu mai puţin de 100 de locuitori, antre­pre­no­rii spun că este foarte greu să găsească per­so­nal dispus să lucreze la pensiune.

Cloasterf Haus are două camere triple şi trei camere duble, iar o cameră dublă, cu mic dejun inclus costă 200 de lei şi o camera triplă cu mic dejun costă 300 de lei, conform da­telor de pe site-ul companiei.

„Primii clienţi au fost socrii fiicei noastre, care au venit împreună cu foştii lor colegi de fa­cul­tate. Apoi, Booking ne-a adus mulţi cli­enţi, iar anul acesta au venit foarte mulţi oa­meni prin recomandări. Până în acest an am avut mulţi turişti străini, care veneau în spe­cial pentru traseele de parcurs cu bicicleta, din zonă. Au venit oameni din toată lumea, din locuri precum Japonia, China sau Alaska“, mai spune Aurelia Bejan.

Ea afirmă că străinii sunt turişti buni, pentru că apreciază munca din spatele serviciului oferit şi se bucură de natură, pe când unii români sunt mai pretenţioşi. În Cloasterf, dar şi în satele din jur, Saschiz sau Viscri, turiştii pot să facă drumeţii prin natură sau să se plimbe pe traseele din zonă cu bicicleta, pot merge prin pădure cu căruţa cu cai, pot vizita bisericile fortificate şi chiar pot intra în contact cu animale sălbatice, precum căprioare sau pisici sălbatice.

„Deşi am început mai târziu decât în anii anterior, în iunie, lunile iulie şi august au fost pline. Am avut turişti care au stat o zi sau care au stat 4-5 zile. Au venit foarte mulţi IT-işti să lucreze în aer liber. Am văzut că oamenii îşi doresc o detoxifiere digitală. (...) Acum, primim turişti doar în weekend şi avem deja rezervate câteva weekenduri, iar din septembrie am început să avem şi rezervări pentru Revelion. În schimb, Crăciunul este liber, semn că lumea preferă să petreacă în familie“, menţionează Aurelia Bejan.

Aceasta adaugă că afacerea a crescut de la an la an şi că este mulţumită de evoluţia sa şi ar lua-o oricând de la capăt cu acest business, pentru că o ţine „în priză“ chiar şi la 60 de ani. „Este o afacere care s-a maturizat mai greu, dar acum suntem cunoscuţi.“

Ea îşi doreşte să găsească o familie care să i se alăture ca partener în business şi să ducă împreună Cloasterf Haus la alt nivel. De altfel, ea speră ca în viitor şi copiii să se implice în afacere.

„Anul viitor îmi doresc să înfiinţăm un punct gastronomic local, care ar putea creşte încasările afacerii. Mi-aş dori să avem şi un magazin de suveniruri făcute în zona acesta şi cu produse alimentare preparate de gospodinele din sat. Peste cinci ani aş vrea să fie şi copiii implicaţi alături de noi şi să facem un loc pentru evenimente, pentru că avem cerere. Afacerea are potenţial de creştere, dar avem nevoie de resurse financiare“, a mai spus Aurelia Bejan.

 

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

► Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF  şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania