Afaceri de la zero

Afaceri de la zero. Diana Pandele Deac, fostă sportivă de performanţă cu medalii europene şi mondiale, a investit 20.000 euro în propriul club sportiv unde pregăteşte viitori campioni

24.11.2021, 00:07 Autor: Miruna Diaconu

Double D este clubul sportiv deschis de către Diana Pandele Deac în 2018, unde copiii pot practica acrodance, balet, dans modern, dans contemporan, gimnastică şi karate l Clubul sportiv numără în prezent circa 45 de copii, dintre care 18 se află în grupa de performanţă.

Diana Pandele Deac, o fostă sportivă de performanţă la gimnastică aerobică me­da­liată la nivel european şi mondial, a investit 20.000 de euro pentru a-şi deschide propriul club spor­tiv pentru a aduce sportul mai aproape de copii, dar şi pentru a pregăti viitori campioni.

Povestea clubului Sportiv Double D a început în 2019, când Diana Pandele Deac era profesoară de educaţie fizică, însă îşi dorea să aibă şi propriul club sportiv prin care să aducă sportul mai aproape de copii.

„În 2018 am reuşit să deschidem Double D într-o sală de sport a unui liceu, am început să lucrez doar cu copiii, am vrut să le ofer educaţie în domeniul sportului şi să îi îndrum cât mai mult către acest drum sănătos. În 2019, am ajuns la o investiţie de 20.000 euro pentru că am găsit un spaţiu pe care l-am amenajat, costurile au fost mari şi până acum nu am reuşit să ne recuperăm investiţia”, spune Diana Pandele Deac.

Spaţiul are o suprafaţă de 330 mp şi este împărţit în trei zone de lucru, un vestiar şi un grup sanitar. Antreprenoarea şi-a dorit în 2019 să mai investească într-un spaţiu, însă aceste planuri sunt amânate pentru momentul în care situaţia pandemică îşi va mai diminua din efecte.

În cadrul clubului pot fi practicate acro­dance, balet, dans modern, dans con­tem­po­ran, gimnastică şi karate. În 2019, nu­mărul co­piilor care practicau sport la Double D ajunse­se la circa 70-90, însă în prezent nu­mă­rul acesta este de doar 45 de copii, având în vedere restricţiile în vigoare, dar şi teama pă­rinţilor de a-şi mai trimite copiii să practice sport.

Copiii care vin la Double D au vârste cuprinse între 3 şi 15 ani, iar cei mai mici dintre ei practică gimnastică pentru copii mici care presupune lucrul pe deprinderile sportive.

„Până la începutul pandemiei, lucrurile au mers foarte bine, nu am vrut iniţial să fie un business. Noi avem şi o asociaţie non profit, nu vrem să câştigăm bani mulţi. Clubul a început cu mulţi copii care aveau posibilităţi financiare şi mulţi care nu aveau o situaţie materială bună, iar pe aceştia din urmă îi ajutăm să practice sport fără să plătească vreun cost”.

Costul unui abonament lunar ajunge la 200 lei, însă cei care nu îşi permit să plătească un astfel de abonament pot primi o bursă prin care timp de un an pot practica sportul la Double D fără să plătească. Clubul are cinci antrenori care fac muncă de voluntariat.

„E un abonament lunar pe care părinţii îl achită, cu aceste venituri reuşim să ne acoperim veniturile lunare pentru că nu este uşor să susţii un spaţiu de 330 mp, în urma acestor abonamente ajutăm şi copiii fără posibilităţi financiare”.

În prezent, clubul sportiv are şapte grupe de copii împărţite pe vârste şi niveluri de pregătire. Double D are o singură grupă de performanţă formată din 18 copii, pe când în 2019 numărul acesta era de 20.

„Este destul de dificil să faci performanţă în România pentru că nu mai sunt părinţi care să se implice atât de tare şi nu mai sunt dispuşi să se sacrifice nici ei şi nici copiii”.

Pe viitor, când situaţia se va mai stabiliza, antreprenoare vrea să îşi mai deschidă încă un club sub acelaşi nume în Bucureşti, dar plănuieşte să meargă şi către alte oraşe din ţară.

„Vreau să mai adaug sporturi în perioada următoare, mai multe tipuri de dans, vreau să cresc grupele şi pe nivel de pregătire, să ajungem la mai multe grupe de performanţă, în momentul de faţă avem doar o grupă de performanţă”.

Diana Pandele Deac este o fostă sportivă de performanţă medaliată atât la nivel european, cât şi mondial la gimnastică aerobică.

Ea este de părere că infrastructura sportivă locală este slab dezvoltată, ceea ce face foarte dificilă munca sportivilor care vor să facă performanţă.

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

► Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

► În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

► Proiect editorial susţinut de Vodafone Business

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania