Afaceri de la zero

Afaceri de la zero. De la partitură la business. Eleonora Andriescu, profesoară de pian, a deschis şcoala de artă Ella Musica, unde adună 200 de participanţi

14.02.2020, 00:08 Autor: Georgiana Mihalache

„Avem cursuri individuale de pian, chitară, tobe, canto, vioară, dar şi cursuri colective, street dance, balet, teatru, arte plastice.“  

Eleonora Andriescu a pornit în 2014 şcoala de arte Ella Musica în Corbeanca, lângă Bucureşti, cu o investiţie de 5.000 de euro, câteva instrumente muzicale, dintre care o parte împrumutate, şi curajul tânărului antreprenor, după cum povesteşte chiar fondatoarea businessului. În prezent, Ella Musica înseamnă încă un sediu în Popeşti-Leordeni, cursuri individuale şi de grup pentru 200 de copii şi adulţi şi afaceri de circa 450.000 de lei în 2019.

„Pe vremea când eram copil ştiam clar că vreau să am un loc în care copiilor să le fie predată muzica şi arta sub altă formă, cum mi-ar fi plăcut mie să mi se predea. După ce am terminat facultatea am avut curaj să fac acest lucru. Am început cu lecţii de pian, apoi am introdus şi nişte cursuri de teatru“, a spus Eleonora Andriescu.

Antreprenoarea este profesoară de pian şi a vrut un business în domeniul artei, o şcoală, pornind mai întâi într-un spaţiu de doar două camere. Primele cursuri au început în 2016. Acum, cele două sedii Ella Musica din Corbeanca şi Popeşti-Leordeni au în total peste 500 mp, iar portofoliul de cursuri s-a diversificat.

Copiii, dar şi adulţii care vin la Ella Musica pot lua cursuri de pian, tobe, canto, vioară, dans, teatru, balet. Cele mai căutate cursuri sunt cele de pian şi vioară, iar copiii reprezintă majoritatea cursanţilor şcolii.

„Am mai deschis o şcoală în Popeşti-Leordeni, am vrut să accesez nişte fonduri, nu s-a mai putut şi am pornit pe economiile proprii. Mi-a fost mult mai greu, am stat mult pe gânduri, m-am consultat cu mulţi oameni. Secretul unui antreprenor ţine de curaj, iar acest curaj ţi-l dă în primul rând vârsta, când crezi că totul este posibil“, a mai spus Eleonora Andriescu.

Ea a ales spaţiile din afara Bucureştiului pentru că zonele de la periferie s-au dezvoltat, fiind multe proiecte de locuinţe, de unde a venit şi cererea pentru o şcoală de artă. Antreprenoarea nu exclude însă o posibilă extindere şi în Bucureşti.

„Mi-ar plăcea să extind businessul, există multă concurenţă în Bucureşti, omul cau­tă cea mai ieftină variantă. Mi-aş dori ca poate chiar următorul sediu să fie în Bucu­reşti, undeva în centru“, a mai spus Eleonora Andriescu.

Echipa Ella Musica are 26 de profesori care vin de pe băncile Conservatorului de Muzică.

„Consider că nu trebuie să fii cel mai bun instrumentist ca să fii profesor, dar trebuie să fi trecut printr-o şcoală, să treacă prin nişte etape. E important să ştii cum îi explici copilului lucrurile mai dificile“, a mai spus Eleonora Andriescu.

Persoanele care ajung la cursurile Ella Musica află de şcoală din social media, de pe site, dar şi din recomandările prietenilor, iar cele mai multe persoane sunt din jurul zonelor în care sunt cele două şcoli.

„Într-un business mic, antreprenorul le face pe toate, dacă nu eşti tu acolo, lucrurile nu funcţionează aşa de bine pentru că tu eşti nucleul“.

Sediul din Corbeanca a generat în 2019 afaceri de 300.000 de lei, iar cel din Popeşti-Leor­deni, deschis de un an, a avut circa 150.000 de lei afaceri.

Referitor la viaţa de antreprenor, Eleonora Andriescu spune că a învăţat să fie mai diplomată, să se detaşeze de problemele care apar în business.

„Nu este uşor, dar este şi foarte frumos şi ai multe satisfacţii. Mă bucur că am avut curajul de atunci, mai ales că iubesc copiii şi îmi dau seama că asta îmi doream“.

 

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

♦ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

♦ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

 

 

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania