Afaceri de la zero

Afaceri de la zero. Daniela Alecse produce de patru ani dulciuri fără gluten sub brandul L’Amande şi în 2020 francizează businessul. „Este un pas asumat“

19.02.2020, 00:08 Autor: Florentina Niţu

L’Amande – Desserts sans gluten -, o afacere pornită de la zero de Daniela Alecse, cu o singură unitate deschisă în zona Tineretului din Capitală, a ajuns în 2019 la afaceri de 600.000 de lei din producţia şi vânzarea de dulciuri şi alte produse de cofetărie, patiserie şi brutărie ♦ „În 2020 facem un pas mare şi francizăm businessul în alte oraşe din ţară.“

 

Daniela Alecse a lucrat 18 ani în industria asigurărilor de viaţă, iar în urmă cu şase ani a descoperit că are into­le­ranţă la gluten şi a fost ne­voită să îşi schimbe regimul alimentar. Născută în Bucovina, avea în ADN pasiunea pentru gătit, în special pentru prăijturi, astfel a hotărât să deschidă, în 2016, L’Amande - Desserts sans gluten, o cofetărie specializată în produse fără gluten.

„Am început în iulie 2016, atunci am renunţat la job, pentru că un business în­seam­nă dedicare şi muncă de dimineaţa până seara. (...) A fost o mare nebunie, pentru că nici eu, nici distribuitorii nu ştiam prea bine ce în­seamnă „gluten free“. Nu ştiam ce în­seam­nă să ai o cofetărie sau ce înseamnă HoReCa. A fost greu, am muncit mult, dar aş lua-o de la capăt“, spune Daniela Alecse, fondatoarea co­fetăriei L’Amande.

Cofetăria L’Amande este situată pe Stra­da Lânăriei, în zona Tineretului, iar an­tre­prenoarea îşi aminteşte că a găsit spaţiul din­tr-o întâmplare, ducând-o pe fiica sa la cursuri de limba engleză. Îşi dorea o locaţie aproa­pe de casă, cu o chirie pe care să o poa­tă susţine şi chiar dacă spaţiul nu s-a pretat de la început nevoilor sale, l-a adaptat. „Iniţial am investit 25.000 de euro.“

„Am început cu eclere, amandine şi cu vreo trei patru sortimente de fursecuri. Acum avem peste 20 de tipuri de fursecuri, îm­părţite în două categorii: fără gluten şi fără lac­toză. Avem şi peste 20 de sortimente de prăjituri pe care le rotim“, povesteşte Daniela Alecse.

Ea spune că marea sa provocare a fost materia primă. În prezent, peste 90% din materia primă utilizată în cofetărie este cumpărată de la distribuitori români ce se aprovizionează însă din străinătate.

„Lucrez cu peste 20 de mixuri de făină şi toate sunt din afară. Cea mai ieftină făină costă 15 lei/kg, iar cea mai scumpă este 45 de lei/kg.“

Antreprenoarea lucrează cot la cot cu angajaţii săi, echipa formată din cinci per­-soane dezvoltând în cei patru ani de activitate şi produse de brutărie şi panificaţie precum pâine, covrigi, pateuri sau pizza, toate fără gluten. „Toţi facem asta din pasiune, ne-am orientat spre dulciuri în a doua etapă a vieţii, după viaţa de corporatist.“

În cofetăria L’Amande intră zilnic între 20 şi 50 de clienţi, iar jumătate dintre aceştia nu au intoleranţe alimentare, ci doar doresc un regim de viaţă sănătos şi apreciază gustul produselor. Daniela Alecse adaugă că o bună parte din clienţii săi sunt elevii şi profesorii de la grădiniţele şi şcolile din jur, dar şi locuitorii din cartier. „Am făcut sute de torturi pentru petreceri.“

O amandină costă 18 lei, iar preţul mediu al prăjiturilor este 20 de lei. Cel mai bine vândut produs al cofetăriei este prăjitura Doboş - „prăjitura copilăriei“, care, de altfel, este şi cel mai scump produs.

În 2019, businessul L’Amande a ajuns la o cifră de afaceri de 600.000 de lei, o creştere lentă, organică şi sănătoasă, după cum spune fondatoarea sa. „În 2020 facem un pas mare şi francizăm businessul în alte oraşe din ţară. Aştept rezultatul audi­tului într-o lună, două. (...) Eu nu pot să livrez în ţară, pentru că produsele sunt foarte frage­de. Ştiu ce înseamnă pentru mine franci­zarea, trebuie să mă rup de laborator, dar este un pas asumat“, încheie Daniela Alecse, fondatoarea L’Amande.


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă.  

⇒ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

⇒ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania