Afaceri de la zero

Afaceri de la zero. Daniel Bantea şi Vladimir Rogut fac, sub eticheta Petrums, accesorii pentru animalele de companie, într-un atelier din Dragomireşti-Vale: Primim 50 de comenzi pe lună

01.10.2021, 00:05 Autor: Alina-Elena Vasiliu

♦ În 2020, cei doi antreprenori au realizat o cifră de afaceri de 20.000 de euro ♦ Acum, următorul pas este listarea pe platforme tip marketplace, precum Amazon, eBay sau Etsy.

Daniel Bantea şi Vladimir Rogut sunt doi antreprenori care au pus bazele unui atelier în judeţul Ilfov, unde fabrică obiecte de mobilier şi accesorii pentru animalele de companie, sub numele Petrums.

„Ideea a venit acum doi ani, când am observat că nu există produse pentru animalele de companie care să se încadreze în designul locuinţei. Noi, de pildă, avem o căsuţă care poate fi folosită şi ca noptieră, dar şi alte produse făcute ca să se integreze în locuinţă”, a spus Daniel Bantea la emisiunea online ZF Afaceri de la zero. Produse similare existau deja în Europa şi SUA atunci când au început ei să analizeze piaţa, dar nu ajunseseră încă în România. Unele produse observate pe pieţele internaţionale au fost adaptate de cei doi antreprenori la piaţa locală.

„Oferim servicii de personalizare, când clientul vine cu propriile sugestii, în funcţie de designul propriei case, de materialul şi de dimensiunea pe care şi le doreşte. Avem două categorii mari de clienţi: pe de o parte sunt cei cu venituri peste medie şi cu unul-două animale de companie, oameni care ţin cont de designul locuinţei lor, şi pe de altă parte sunt clienţii care au trei-cinci animale de companie şi care ar face orice pentru confortul lor.” O căsuţă Petrums din lemn stratificat, din mesteacăn, fixată manual costă 400-450 de lei, ea venind şi cu o salteluţă detaşabilă. Un set de castroane pentru rase mici porneşte de 99 de lei. Atelierul Petrums se află în Dragomireşti-Vale, judeţul Ilfov, şi îi găzduieşte deocamdată doar pe cei doi asociaţi, fără alţi angajaţi. Când au supracomenzi, mai angajează oameni pentru perioade scurte.

„Primim cam 50 de comenzi pe lună. Avem şi o colaborare cu o farmacie veterinară din Iaşi. Produsele noastre nu pot fi expuse în orice pet shop, pentru că sunt un pic mai scumpe.” Când au demarat afacerea, Daniel Bantea şi Vladimir Rogut au investit toţi banii personali pentru a deschide şi dota atelierul, în total suma ridicându-se la 20.000 de euro. Au început să vândă în aprilie 2019, iar în 2020 au realizat o cifră de afaceri de 20.000 de euro.

Acum, următorul pas este listarea pe platforme tip marketplace, precum Amazon, eBay sau Etsy. „De asemenea, ne dorim un showroom în Bucureşti. Încercăm să ne orientăm şi către exterior, să vindem în străinătate, în Europa, în SUA. Am avut câţiva clienţi, dar nu am avut o strategie în acest sens. Am plecat de la premisa că nişa mobilierului pentru animale va creşte în România. Piaţa este în dezvoltare, a crescut foarte mult în ultimii ani.” Din portofoliul Petrums, fac parte, printre altele, căsuţe pentru pisici cu rol de noptieră pentru stăpâni, litiere cu rol de suport de ghivece şi alte produse similare. În total, este vorba despre 13 produse care alcătuiesc portofoliul. Atât Daniel Bantea, cât şi Vladimir Rogut au studiat inginerie mecanică în construcţii în cadrul Universităţii Tehnice de Construcţii Bucureşti, iar atelierul Petrums este prima lor experienţă antreprenorială.

 

O căsuţă Petrums din lemn stratificat, din mesteacăn, fixată manual costă 400-450 de lei, ea venind şi cu o salteluţă detaşabilă. Un set de castroane pentru rase mici porneşte de 99 de lei.

 

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

♦ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

♦ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

♦ Proiect editorial susţinut de Vodafone Business

 

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania