Afaceri de la zero

Afaceri de la zero. Cristina Niţu predă cursuri de limbă portugheză şi obţine o marjă de profit de 30%

01.11.2019, 00:08 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Cursurile se desfăşoară în clădirea Institutului Cervantes de pe bulevardul Regina Elisabeta din Bucureşti.

Cristina Niţu, absolventă de Limbi Străine în Bucureşti şi la Lisabona, a început în 2017 să orga­nizeze cursuri de limbă por­tugheză, iar anul trecut a ajuns să predea această limbă străină în total pentru 87 de oameni. Cu businessul său, care poartă numele Fala Português, antreprenoa­rea a făcut anul trecut afaceri de 83.000 de lei, cu o marjă de profit de 31%.

Cursurile de limbă portugheză îşi au ori­ginea într-un proiect al Cristinei Niţu de a pune bazele unor proiecţii de film portughez în cinematografele din Bucureşti. Ulterior, a primit de mai multe ori solicitări să înceapă să predea cursuri de limbă portugheză, aşa că în vara anului 2017 organiza primul astfel de curs, unde prezenţa a fost ridicată. A repetat experienţa şi în lunile urmă­toa­re, iar mai târziu a transformat totul într-o afacere.

„Eu predam deja de ceva vreme, iar experienţa profesio­na­lă anterioară în domeniul cul­turii mi-a fost de mare ajutor. Înainte de a înfiinţa Fala Português, am lucrat la Ambasa­da Portugaliei, la British Council şi am făcut un stagiu la sediul central al Orga­ni­zaţiei Naţiunilor Unite din New York“, spu­ne Cristina Niţu, fondatoarea Fala Português, care, în traducere, înseamnă „Vorbeşte portugheza!“

Investiţia ei iniţială a fost de circa 1.000 de euro şi a acoperit costurile administrative de înfiinţare a firmei. Anul trecut, businessul a ajuns la 83.000 de lei (18.000 de euro), cu doi profesori, dintre care unul este chiar an­tre­prenoarea. Din cei 87 de cursanţi pe care i-a avut pe parcursul întregului an 2018, 61 au revenit ulterior pentru a-şi con­tinua studiile de limbă por­tu­gheză. Anul acesta, numă­rul de cursanţi va fi mai mare, iar cifra de afaceri va fi de asemenea în creştere cu aproximativ 30%, potri­vit estimărilor Cristinei Niţu.

„Mizăm pe fidelizare. Lucrăm cu o cate­go­rie de public educată, care cunoaşte cel puţin o limbă străină şi care călătoreşte destul de des. Dacă segmentul de vârstă 25-30 de ani se prezintă sub forma tinerilor profesio­nişti din mediul corporate, care vor să-şi petreacă timpul liber într-un mod atât util, cât şi distractiv, categoria de vârstă 30-40 de ani vizează mai degrabă profesionişti care co­chetează cu ideea unei eventuale mutări în Portugalia sau cu o schimbare profesională pentru care cunoaşterea unei limbi stăine reprezintă un mare avantaj.“

Din rândul cursanţilor fac parte şi oameni cu vârste de peste 40 de ani, care au o afinitate pentru activităţile culturale. Cel mai vârstnic cursant are 60 de ani. „Lucrăm în mod deosebit cu adulţi, însă sunt şi cazuri excepţionale, când lucrăm cu copii.“

Un curs de limbă portugheză pentru începători costă 1.200 de lei, durează 40 de ore şi presupune două întâlniri pe săptă­mâ­nă, fiecare şedinţă având o durată de două ore, fără pauză. Pentru nivelul interme­diar, cursul costă 1.050 de lei pentru cei care au studiat anterior tot la Fala Português.

„Materialele didactice sunt făcute de mi­ne de la cap la coadă. La finalul unui curs, ele­vii vor şti să facă o comandă la restaurant, o rezervare la hotel, să aibă o conversaţie“, spune Cristina Niţu.

Cursurile se desfăşoară în clădirea Insti­tu­tului Cervantes de pe bulevardul Regina Elisabeta din Bucureşti şi au loc începând cu ora 18.30. „E prioritar pentru mine să-mi măresc echi­pa de profesori, dar şi să găsesc un spaţiu propriu unde să ţinem cursurile. În plus, îmi doresc să organizăm cursuri atât dimineaţa, cât şi seara, dar şi să intrăm mai mult pe segmentul business-to-business.“

Cristina Niţu spune că cel mai frecvent oamenii care aleg să înveţe portugheza o fac pentru că au fost în Portugalia, s-au îndrăgos­tit de această limbă şi vor să o stăpânească şi ei, dar şi pentru că o consideră un atu în eventualitatea unei reorientări profesionale.

În 2020, antreprenoarea vrea să lanseze un curs online de limbă portugheză pentru începători, destinat celor din afara Bucureş­tiu­lui care nu pot ajunge la cursurile din Capi­tală. Ţinta pentru anul viitor este un număr de 150 de cursanţi şi atingerea unui nivel al afacerilor de 50.000 de euro.

 

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

- Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

- În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania