Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Cristina Căpătan deţine un centru de cursuri în Bucureşti unde îi învaţă pe copii matematica şi engleza cu o metodă alternativă şi aşteaptă venituri de peste 300.000 lei

29.06.2021, 00:07 Autor: Miruna Diaconu

♦ Antreprenoarea deţine franciza Kumon şi a preluat centrul de cursuri în care este folosită o metodă alternativă de învăţare anul trecut ♦ În 2020, veniturile businessului au fost de 127.000 lei.

Cristina Căpătan, o antreprenoare din Bucureşti, deţine un centru de cursuri sub numele Kumon în Bucureşti, unde îi învaţă pe copii matematica şi engleza cu o metodă alternativă. Pentru anul acesta, Cristina Căpătan aşteaptă venituri de 300.000 lei şi speră să ajungă la un număr de circa 130 de cursanţi.

„Dorim să ajungem până la sfârşitul anului la circa 120-130 de copii, dar pentru a ajunge la mai mulţi copii trebuie să mai pregătim o persoană care să ţină cursurile şi pregătirea acesteia durează, însă cred că cifra de afaceri pe 2021 se va dubla cel puţin faţă de anul trecut“, spune Cristina Căpătan. 

Centrul Kumon a terminat anul 2020 cu 70 de copii şi o cifră de afaceri de aproape 127.000 lei. Cursurile sunt sub forma unui abonament, iar cei care se înscriu merg la centrul de cursuri o perioadă lungă de timp. Costul unui abonament este de 340 lei pe lună şi le oferă copiilor două cursuri în centru sau online şi fişe de exerciţii pentru fiecare zi care constau în 15 minute de lucru. Povestea Brainster, firma care administrează centrul de cursuri Kumon din zona Iancului a Capitalei, a început în octombrie 2019, atunci când Cristina Căpătan şi-a dus copilul la un astfel de centru, iar rezultatele au fost favorabile, luând astfel decizia de a-şi deschide propriul său centru.

„Am rugat instructoarea să îmi spună cum funcţionează centrul şi dacă mai există posibilitatea deschiderii unui astfel de centru, mi-a explicat că este o franciză, am studiat puţin şi am hotărât să mă prezint la o evaluare, care avea loc peste două săptămâni, pentru că cei de la Kumon oferă franciza în urma unei evaluări. Am plecat la cursuri în Grecia şi am hotărât să îmi deschid un centru“. În acea perioadă existau două astfel de centre în Bucureşti, iar proprietarii unuia dintre ele voiau să vândă, astfel că antreprenoarea a preluat centrul după o investiţie de circa 10.000 euro, dintre care 2.000 euro a fost costul francizei, pe când restul de bani au fost investiţi în amenajarea centrului cu mobilier, tablete şi calculatoare. „În martie 2020, când eu eram în procesul de preluare a centrului, cunoşteam copiii, a fost anunţată pandemia, aşa că am apelat la un credit BT Mic. Valoarea creditului a fost de 80.000 lei şi banii au fost investiţi în mobilier, computere, tablete, pentru că lucrurile s-au schimbat de la un centru în care se lucra cu copiii în clasă, atunci a trebui să facem cursurile online şi lucrurile s-au schimbat“, explică Cristina Căpătan. 

Când antreprenoarea a preluat centrul, erau 23 de copii înscrişi, însă după 1 aprilie când a devenit responsabilă şi cu drepturi depline asupra centrului au mai rămas doar 17 copii.  „Este o structură foarte bine definită, copiii vin în centru şi sunt testaţi să vedem de unde pornim cu ei, se lucrează direct cu copilul în ritmul lui şi avem diferite nivele ale cursurilor. Copiii care vin la noi se află la un anumit nivel însă pe parcurs evoluează şi trec la un alt nivel“. Brainster este numele firmei deschisă de Cristina Căpătan şi care administrează centrul Kumon, însă franciza se dă doar persoanelor care trec evaluarea, astfel că franciza este deţinută de Cristina Căpătan.

 

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania