Afaceri de la zero

Afaceri de la Zero. Cornel Haras a investit 50.000 de euro în amenajarea unui restaurant din Botoşani şi aşteaptă venituri de 1,5 mil. lei

28.01.2022, 00:06

♦ Antreprenorul a preluat restaurantul înainte de pandemie de la fostul proprietar şi a hotărât să meargă cu dezvoltarea busineesului în pofida contextului dificil creat de restricţiile impuse.

Cornel Haras a investit 50.000 de euro în amenjarea şi schimbarea conceptului unui restaurant din Botoşani pe care l-a preluat de la fostul proprietar şi pentru anul acesta aşteaptă venituri de 1,5 mil. lei. Antreprenorul a preluat restaurantul în luna martie a anului 2020, înainte de decretarea stării de urgenţă la nivel naţional şi intrarea în carantină. În pofida contextului dificil, antreprenorul a ales să meargă mai departe şi a continuat dezvoltarea restaurantului, mizând în acea perioadă doar pe livrările la domiciliu. „Nu am mai avut ce face, atâta timp cât am făcut investiţia, a trebuit să continuăm, dar am încercat să ne adaptăm condiţiilor. După preluare, am dezvoltat livrările la domiciliu, am mai cumpărat încă două maşini, am angajat oameni pentru livrări şi am pus la punct acest sistem”, spune Cornel Haras. După achiziţia businessului, antreprenorul a schimbat imaginea şi numele restaurantului în On Time Pizza and Lounge, a amenajat interiorul şi exteriorul locaţiei, dar a modificat  şi meniul şi conceptul localului. Cornel Haras a transformat localul într-un loc în care clienţii pot degusta produse din diverse bucătării ale lumii. 

„Am reuşit să schimbăm meniul, avem 25 de feluri de pizza şi încă 30 de preparate din diferite zone ale lumii, avem mâncare indiană, arabă, italiană, fructe de mare. Am reuşit să punem multe gusturi în meniul nostră şi să avem câte un pic din fiecare”, explică el.

Anul trecut veniturile restaurantului au fost de 1,2 mil. lei, o creştere semnificativă faţă de anul 2020, când localul a înregistrat încasări de 700.000 lei, conform datelor de la Ministerul de Finanţe. Totodată, antreprenorul a investit anul trecut în amenajarea unei terase, care a crescut capacitatea restaurantului de la 40 de locuri la 100 de locuri, însă pe viitor o astfel de investiţie nu ar mai putea fi posibilă.

„Există tot timpul tendinţa de a creşte capacitatea, dar locul nu ne mai permite, acum profităm la maximum de loc, nu mai avem unde să ne extindem, putem creşte vânzările prin livrările la domiciliu”, explică el.

Cornel Haras spune că momentan nu se gândeşte la o extindere a businessului prin deschiderea unui alt restaurant, astfel că se concentrează pe dezvoltarea actualului local. Cu toate acestea, antreprenorul are în plan să dezvolte mai mult partea de bucătărie a restaurantului introducând noi preparate din diferite bucătării precum cea chineză şi japoneză, dar îşi doreşte să adauge în meniu şi preparate tip grill.

„Vrem să ne luăm un grill, echipamentele sunt scumpe, noi estimăm că investiţiile anul acesta vor ajunge la circa 50.000 euro pentru a introduce aceste noi preparate”, precizează el.

În cadrul restaurantului lucrează în prezent circa 12 angajaţi, însă Cornel Haras spune că nu se gândeşte momentan să îşi extindă echipa, doar dacă cererile de livrare vor creşte semnificativ şi atunci ar mai fi nevoie de oameni pentru acest serviciu.

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

♦ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

♦ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

♦ Proiect editorial susţinut de Vodafone Business.

 

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania