Afaceri de la zero

Afaceri de la zero. Cloud Nine Factory, un brand de extracte pentru prăjituri, născut în Bucureşti, ţinteşte piaţa internaţională: Vrem să intrăm în Marea Britanie, Franţa, Italia, Spania şi Germania

18.10.2021, 00:06 Autor: Alina-Elena Vasiliu

♦ Brandul Cloud Nine Factory este prezent în cafeneaua Grain Trip din zona Timpuri Noi din Bucureşti şi are colaborări cu afaceri precum Vacaju sau Dacia Plant.

Pe Cristian Andronie şi soţia lui, Mihaela, pasiunea pentru gătit şi pentru deserturi în mod special i-a condus, cu paşi mici, către o afacere născută din constatarea că extractele naturale folosite pentru prepararea prăjiturilor sunt costisitoare. Se întâmpla în urmă cu şase ani, când şi-au pus problema dacă nu le-ar putea produce chiar ei, iar când răspunsul a fost afirmativ, a apărut Cloud Nine Factory, o mică fabrică din Bucureşti unde se produc extracte pentru deserturi. „Extractele de cafea şi de vanilie necesită o maturare de lungă durată, păstăile de vanilie stau în alcool cinci-şase săptămâni. Cele de lămâi, mentă şi portocale se fac mult mai simplu. Suntem prezenţi în magazinele lanţului Cora, dar este foarte greu să intrăm şi în celelalte lanţuri. Urmărim în paralel extinderea pe piaţa din Europa”, a povestit Cristian Andronie la emisiune online ZF Afaceri de la zero. De altfel, brandul Cloud Nine Factory a ajuns deja pe piaţa din Ungaria şi a făcut livrări şi în alte ţări, exportul fiind, potrivit antreprenorului, o piaţă mai deschisă. Cantitatea nu este o problemă pentru familia Andronie atunci când vine vorba de aprovizionarea magazinelor, deoarece, cu investiţii reduse, şi-ar putea oricând înzeci activitatea. Până acum, investiţiile au fost făcute în etape şi au ajuns la aproape 100.000 de euro.

„Anul trecut am avut circa 250.000 de lei cifră de afaceri, o creştere de 68% faţă de 2019, însă am avut o perioadă de cinci-şase luni în care nu am avut vanilie şi nu am putut furniza acest produs. Anul acesta deja am atins această cifră, iar în decembrie probabil vom marca un nou record al vânzărilor.” Brandul Cloud Nine Factory este prezent în cafeneaua Grain Trip din zona Timpuri Noi din Bucureşti şi are colaborări cu afaceri precum Vacaju sau Dacia Plant. Extractele de lămâi, portocale, mentă şi cafea au preţul de 16-17 lei pentru o cantitate de 50 de mililitri, care înseamnă zece utilizări, iar cel de vanilie, în funcţie de vânzător, costă între 36 şi 40 de lei. Antreprenorii sunt furnizori şi pentru HoReCa, segment ce reprezintă 15% din vânzări. „Avem multe cereri de produse bio, este o linie de produse la care trebuie neapărat să începem să muncim. Vrem să intrăm în Marea Britanie, Franţa, Italia, Spania şi Germania”, mai spune Cristian Andronie. În România, accesul în reţelele de magazine a fost dificil, adaugă el, iar provocările nu au fost puţine. În martie 2017, plantaţiile de vanilie din Madagascar au fost măturate de uraganul Enawo, iar preţul păstăilor de vanilie s-a înzecit peste noapte. „Pandemia de COVID-19 ne-a întârziat accesarea de noi lanţuri de hipermarketuri şi ne-am focusat pe extinderea vânzărilor pe alte pieţe şi pe vânzările online. În acest moment avem doi angajaţi full-time şi unul part-time şi la acest nivel este suficient.” Din ianuarie 2021, Cloud Nine Factory este prezent şi pe platforma eMag Marketplace, iar în rândul clienţilor din mediul online 95% sunt persoane fizice pasionate de gătit. Din portofoliu fac parte cinci extracte naturale: cel de vanilie Bourbon din Madagascar aduce circa 65% din vânzări, cele de lămâi şi portocale generează circa 30% din vânzări, iar cele de cafea şi mentă - restul. Producţia are loc într-o hală de 100 de metri pătraţi din sectorul 3 al Capitalei. „Am încercat la un moment dat şi un extract pur de ciocolată, din boabe de cacao, dar, fiind extrem de specializat, produsul a generat vânzări foarte mici şi l-am retras.” Pandemia a dus pentru Cloud Nine Factory la o creştere a vânzărilor, în condiţiile în care oamenii au stat mai mult acasă şi unii dintre ei au gătit, mai spune Cristian Andronie.

 

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

♦ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

♦ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

♦ Proiect editorial susţinut de Vodafone Business

 

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania