Afaceri de la zero

Afaceri de la zero. Cătălin şi Mihaela Cismaş au deschis clinica de sănătate mintală MentaLife în Satu Mare şi aşteaptă 15.000 de pacienţi în 2020, primul an de activitate

29.07.2020, 00:08 Autor: Georgiana Mihalache

„Pacienţii au început să vină din nou, în primele două săptămâni după eliminarea restricţiilor a fost o avalanşă de programări.“

Soţii Mihaela şi Cătălin Cismaş din Satu Mare au început încă de acum trei ani să traseze conturul propriei clinici medicale, dedicată sănătăţii mintale, pornind de la profesia de medic a antreprenorului. Anul acesta, în 2020, Clinica MentaLife şi-a des­chis porţile pentru primii pacienţi, iar targetul pen­tru finalul anului pentru cei doi fondatori este să depăşească 15.000 de oameni în clinică.

„Eu sunt medic psihiatru, am lucrat în Satu Mare, în sistemul public de sănătate şi încet, încet am ajuns la concluzia că psihiatria este un domeniu foarte vast, cu mulţi pacienţi care au nevoie, dar de multe ori neinteresant pentru medici. Împreună cu soţia mea, dată fiind experienţa ei managerială şi experienţa mea clinică, am pornit o dezvoltare proprie pe aceste servicii de sănătate mintală. De trei ani s-a înfiripat această idee, iar acum a ajuns să se concretizeze cu această clinică medi­cală“, a povestit Cătălin Cismaş.

Investiţia în clinica MentaLife a fost de circa 350.000 de euro, care a presupus spaţiul de trei etaje în care funcţionează, aparatura, materialele sanitare. Banii au venit dintr-un proiect european, din împrumuturi, dar şi din propriile economii ale antreprenorilor. „Investiţia a fost mare, am pornit tineri, ambiţioşi, cu mult curaj. Ne doream să oferim altceva pacienţilor psihiatrici, aşa că m-am gândit să scriu un proiect pe fonduri europene, Start Up Plus“, a spus Mihaela Cismaşu.

Profilul clinicii este unul mixt, bazându-se atât pe servicii de sănătate mintală, cât şi pe domenii precum cardiologia, reumatolo­gia, endocrinologia, neurologia.

În total, în clinică lucrează cinci medici, şase psihoterapeuţi şi două asistente.

„Am încercat să facem o abordare inte­gra­tă a pacientului psihiatric. Am pornit de la ideea de a-i oferi pacientului toate resursele de diagnostic şi tratament de care are nevoie. Am căutat co­la­bo­ratori, foşti colegi de facul­ta­te, în domenii precum cardio­lo­gie, reumatologie,  en­do­cri­no­lo­gie. Avem şi profilul de sănă­tate mintală. Încercăm să acoperim problematici de la tulburări din spectrul nevrozelor, cum ar fi depresiile, tulburările de anxietate, până la dependenţe“, a mai povestit medicul Cătălin Cismaş.

MentaLife s-a deschis imediat după ridicarea restricţiilor impuse de pandemia de Covid-19, iar de atunci pacienţii se adresează clincii într-un număr din ce în ce mai mare, din ce au văzut cei doi antreprenori. O consultaţie costă în medie 150 de lei, sub media pieţei din Bucureşti de exemplu, iar clinica are contract cu Casa de Asigurări pentru decontarea unor servicii pentru pacienţii asiguraţi.

„Un alt serviciu pe care îl oferim este psihoterapia prin realitate virtuală, pentru cei care suferă de fobii, de frica de înălţime, de aglomeraţie, de a vorbi în public, cred că acest tip de tratament va prinde în rândul tinerilor. Încercăm să venim în completarea medicinii clasice cu abordări moderne“, a mai adăugat Mihaela Cismaş.

Cele mai frecvente afecţiuni cu care s-au prezentat pacienţii în clinica din Satu Mare au fost depresiile, tulburările de anxietate, accentuate şi de pandemie şi de incertitudinea actuală.

„Pacienţii au început să vină din nou, în primele două săptămâni după eliminarea restricţiilor a fost o avalanşă de pacienţi. Pacienţii respectă cu stricteţe regulile pe care le-am impus. Observăm o creştere constantă a solicitărilor pentru serviciile noastre“, a spus Cătălin Cismaş.

Targetul antreprenorilor pentru businessul MentaLife este unul ambiţios, aşa cum chiar ei îl caracterizează. În 2020, primul an de activitate, cei doi antreprenori vor să ajungă la 15.000-20.000 de pacienţi şi afaceri de 100.000 euro. „Fără visuri măreţe nu facem nimic“, spun cei doi la unison.

Piaţa din Satu Mare este încă nouă pentru serviciile medicale private, mai ales că marii jucători şi-au îndreptat atenţia către marile oraşe şi au scos de pe radar centrele urbane mai mici. Acest lucru începe să se schimbe, spun cei doi antreprenori, care au observat un interes mai mare pentru zona de servicii medicale în ultima perioadă.

„Este o piaţă încă destul de nouă, se concentrează mult pe activitatea în cabinete medicale individuale. Provocarea a fost din punctul de vedere al investiţiei, capitalul necesar este destul de mare. Ne-am completat, eu cu experienţa de management dintr-o multinaţională de IT, el cu partea medicală, am început să le îmbinăm şi s-au conturat lucrurile“, a spus Mihaela Cismaş.

În perspectiva celor doi fondatori ai MentaLife, un antreprenor trebuie să fie încrezător, ambiţios, să-şi asume riscuri şi să se poată adapta rapid la cerinţele şi nevoile pieţei.

 

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

► Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

► În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania