Afaceri de la zero

Afaceri de la zero. Călin Dragoman din Sibiu a accesat fonduri europene de 150.000 de lei, bani pe care i-a investit într-o platformă de optimizare a cititului

27.04.2021, 00:07 Autor: Miruna Diaconu

Pe platformă sunt disponibile două programe prin care oamenii îşi pot eficientiza cititul, şi anume programul basic şi cel avansat, care costă 300 de lei, respectiv 400 de lei.

Călin Dragoman, un antrepre­nor din Sibiu, a obţinut fon­duri europene în valoare de 150.000 lei, bani pe care i-a in­ves­tit în Speeread, o plat­for­­mă de optimizare a cititului rapid. Plat­for­ma a fost deschisă în 2019, iar în primul an de activitate a înregistrat venituri de 65.000 lei.

„Istoria Speeread începe în decembrie 2012, când trebuia să aleg un subiect pentru lucra­rea de licenţă la psihologie, atun­ci am făcut o listă cu mai mul­te subiecte în care eu pu­team să îmbin psihologia cu teh­nologia, iar primul dintre subiectele scrise pe acea listă era citire şi învăţare rapidă, am de­cis că acesta este cel mai bun subiect de abor­dat pentru că era cel mai facil de im­ple­mentat din punct de vedere tehnic şi putea să genereze rezultate palpabile într-un timp relativ scurt“, povesteşte Călin Dragoman.

Ideea acestei platforme s-a materializat sub forma unor programe offline, însă, ulterior, Călin Dragoman a reuşit să lanseze o platformă online funcţională în 2015 prin care putea ţine cursurile. În 2019, antreprenorul a obţinut fonduri euro­pene nerambursabile prin programul România Start Up Plus, prin care a accesat o sumă de 150.000 lei, bani cu care a deschis actuala platformă, care venea cu mai multe func­ţionalităţi faţă de cea iniţială.

„Ceea ce mi-am dorit eu să fac prin această platformă a fost să aduc o inovaţie, o îmbunătăţire la ceea ce exista deja în piaţă sub denumirea generică de citire rapidă, iar ceea ce a rezultat a fost o platformă care îi in­struieşte pe utilizatori să îşi formeze o de­prin­dere proprie care îi ajută să citească ra­pid orice fel de text, indiferent de suportul textului“, precizează antreprenorul.

Citirea optimizată este un procedeu care presupune parcurgerea integrală a unui text cu o viteză mai mare de 900 de cuvinte pe minut. În general, un om citeşte 250 de cuvinte pe minut, ceea ce reprezintă o citire lentă, însă o viteză normală de citit porneşte de la 500 de cuvinte pe minut.

Platforma creată de Călin Dragoman îşi propune să aju­te oamenii să aibă abili­tatea de a citi  peste 900-1.000 de cu­vinte pe minut. Utiliza­to­rii platforp­mei au de ales în­tre două pro­gra­me şi anume unul basic şi unul avansat, ca structură cele două sunt identice, însă timpul alocat instruirii este mai mare în cazul pro­gramului avansat. „Programul basic oferă în total 480 de mi­nute de instruire şi avansat oferă 900 de mi­nute de instruire şi ele se adresează în prin­ci­pal unor categorii diferite de clienţi, basic este mai degrabă pentru elevi sau studenţi, iar avansat pentru persoane adulte şi pro­fe­sio­nişti în diferite domenii, cei care doresc şi sunt dispuşi să ofere mai mult efort personal ca să îşi formeze deprinderea mai repede şi cu performanţe mai bune“, spune antreprenorul.

Un program basic durează circa 34 de zile, în care sunt incluse 10 zile pentru teste de viteză de citire şi chestionare de moemorie, iar 24 de zile pentru instruirea propriu zisă, însă la programul avansat diferenţa constă în timpul alocat instruirii, astfel că există 10 zile pentru teste şi 30 de zile pentru antrenamente.

Antreprenorul are în plan două direcţii de dezvoltare şi anume diversificarea serviciilor pe care platforma le poate oferi privind citirea rapidă, iar o altă direcţie este oferirea unor servicii în limbile de circulaţie.

„La începutul acestui an, am reuşit să obţin un credit de 50.000 lei de la BT Mic, un credit care mă ajută să merg mai departe cu acest proiect, în special pe partea de prezentare offline a ideii către clienţii interesaţi, acesta fiind o parte foarte importantă a componentei de business, chiar dacă instruirea propriu zisă se desfăşoară online“, spune Călin Dragoman.

Antreprenorul are în plan să participe la diverse evenimente şi să discute cu diferite businessuri pentru a le prezenta platforma şi beneficiile pe care le poate aduce aceasta.

Pentru anul acesta, Călin Dragoman speră să ajungă să îşi dubleze numărul de utilizatori, anul trecut fiind un număr de 200 de oameni pe platformă. Totodată, antreprenorul estimează venituri de 150.000 lei anul acesta.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania