Afaceri de la zero

Afaceri de la zero. Bogdan Suciu s-a întors din Anglia şi a construit o cabană în stil scandinav în Munţii Apuseni în care a investit 150.000 euro

31.01.2021, 11:38 Autor: Miruna Diaconu

♦ Cabana Berg a fost deschisă la sfârÅŸitul lunii decembrie, iar până la începutul lunii martie unitatea de cazare este rezervată complet â™¦ Cabana se închiriază integral pentru minim două nopÅ£i, iar preÅ£ul pe noapte este de 1.500 lei până la data de 30 aprilie.

Bogdan Suciu s-a mutat din Anglia, unde lucra ca inginer în construcţii, înapoi în România şi a construit o caba­nă în stil scandinav în Munţii Apuseni, în comuna Someşu Rece, judeţul Cluj. După o vacanţă pe care Bogdan Suciu a avut-o în Munţii Apuseni a luat decizia de a-şi deschide un business în turism, în care a investit circa 150.000 euro.

„Întotdeauna mi-a plăcut ideea de a des­chi­de un business în turism. În Anglia am lu­crat ca şi inginer în construcţii, iar soţia mea ca asistent social. Am făcut o mini vacanţă în Munţii Apuseni în 2017, ne-a plă­cut foarte mult zona, liniştea pe care am întâlnit-o acolo nu am mai întâlnit-o nicăieri în lume, deşi am că­lătorit în peste 50 de ţări“, spune Bogdan Suciu.

Antreprenorul a investit 150.000  de euro în cabană, iar construcÅ£ia acesteia a fost rea­li­zată de o echipă de con­structori, ulte­rior lucrările au fost preluate integral de Bogdan Suciu în luna martie a anului trecut. Din mo­men­tul în care i-a venit ideea de a-ÅŸi deschide un business în turism ÅŸi până în momentul în care au sosit primii turiÅŸti la Cabana Berg a durat circa un an ÅŸi jumătate.

Cabana a fost deschisă la sfâr­şitul lunii de­cembrie, iar ce­rerile de cazare nu au în­târziat să apară, astfel că în prezent unitatea de cazare este rezervată complet până la în­ceputul lui martie, iar week­endurile sunt ocu­pate până la ju­mă­tatea lunii iunie.

„Cererea este foarte mare şi clienţii se orientează foarte mult spre ser­vicii de calitate, mai ales în contextul actual îşi do­resc foarte mult să iasă în natură, la munte, cred că o să meargă bine, mai ales că sunt restricţii de va­can­ţe în alte ţări, oamenii se orientează foarte mult în­spre locurile din Româ­nia“, explică antre­prenorul.

Pentru anul acesta, Bogdan Suciu spune că nu poa­te estima ce nivel al venitu­rilor ar putea să aibă  având în vedere că există multă incerti­tudine, iar evoluÅ£ia pandemiei in­flu­enÅ£ează direct turismul. TotuÅŸi, are de gând să mai investească în crearea de noi facilităţi pentru turiÅŸti precum construirea unei zone de ÅŸezlonguri, o zonă de grătar ÅŸi o saună.

Cabana Berg este construită într-un stil scandi­nav astfel că dorinţa antreprenorului a fost de a avea o cabană minimalistă, cu o arhitectură simplă şi cu un decor modern.

„Am călătorit foarte mult şi stilul din ţările nordice ne-a plăcut foarte mult, am început să lucrăm cu nişte arhitecţi, ne-au plăcut ideile lor. Cabana este construită în două volume cu un corp de legătură între ele, un corp de zi şi un corp de noapte, ne-am gândit mult că cei care vor să doar­mă, să se retragă în linişte, să nu fie deranjaţi de cei care încă stau în sufragerie şi petrec“, spune Bogdan Suciu.

Cabana se închiriază integral pentru minim două nopţi iar preţul pe noapte este de 1.500 lei până la data de 30 aprilie şi de pe 1 mai preţul creşte la 1.750 lei pe noapte.

Antreprenorul spune că nu îşi doreşte să mai construiască o altă cabană prea curând, dorind să se focuseze în perioada următoare să le ofere turiştilor care vin la Cabana Berg facilităţi şi servicii la standarde înalte.

De asemenea, Bogdan Suciu se gândeşte să ajute şi economia locală să se dezvolte astfel că are în plan să sprijine şi producătorii locali.

„Sunt foarte mulţi producători locali din zonă care nu au ce să facă cu produsele lor, mă gândesc că poate noi vom fi o punte de legătură între cei care ne trec pragul şi producătorii locali, o să fac o listă cu produsele lor şi numele de telefon, iar clienţii când vin pot să comande şi că cumpere produse locale“, adaugă Bogdan Suciu.

 

ZF ÅŸi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

â–º Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiÅ£ie, curaj ÅŸi determinare. PoveÅŸtile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF ÅŸi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

â–º ÃŽn România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi ÅŸi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaÅ£i, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania