Afaceri de la zero

Afaceri de la zero. Atelier Panda, un self-service auto din Bucureşti, şi-a deschis uşile în plină pandemie, la capătul unor investiţii de 5.000 de euro făcute de Dan Pantilin

03.12.2020, 00:07 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Dan Pantilin: Cel mai des vin oameni ca să-şi facă operaţiuni clasice de întreţinere - schimb de roţi, de filtre, de plăcuţe de frână. Sunt destul de mulţi care doar îşi verifică maşina - o ridică pe elevator, îşi notează ce probleme sunt şi apoi decid dacă merg la service.

Dan Pantilin a deschis Atelierul Panda în urmă cu ceva mai mult de două luni, pe 15 septembrie 2020, adică în plină pandemie, pentru a le oferi celor care trebuie să-şi repare maşina un loc special amenajat, cu toate echipamentele necesare. În schimbul unui tarif de 40 de lei pe oră, cei care au nevoie să meşterească la automobil se pot folosi de instrumentele din atelier.

„Aici vin oameni ca să-şi repare maşinile, să facă mici operaţiuni de întreţinere, pentru care nu trebuie să ai competenţe avansate. Suntem într-o incintă cu multe service-uri, aşa că, atunci când avem nevoie de un sfat, putem merge la vecinii noştri să-i întrebăm“, a povestit Dan Pantilin la emisiunea online ZF Afaceri de la zero.

În general, cele mai multe programări se fac după ora 16, când oamenii se întorc de la serviciu şi îşi alocă timp pentru a-şi repara maşinile. Cam 95% dintre cei care ajung în Atelier Panda „ self-service auto au cunoştinţele necesare şi ştiu foarte bine ce au de făcut. Clienţii sunt, în general, bărbaţi între 20 şi 40 de ani, pasionaţi de maşinile lor, cărora le place să lucreze singuri ca să le repare şi care nu aveau, până acum, un loc potrivit pentru a face asta.

„Cel mai des vin oameni ca să-şi facă operaţiuni clasice de între­ţinere - schimb de roţi, de filtre, de plăcuţe de frână. Sunt destul de mulţi care doar îşi verifică maşina - o ridică pe elevator, îşi notează ce probleme sunt şi apoi decid dacă merg la service. Sunt oameni care vor să vândă o maşină şi vin înainte ca s-o verifice. Cineva chiar şi-a schimbat un motor“, spune Dan Pantilin.

Ideea de a deschide un astfel de spaţiu i-a venit din propria experienţă, fiind sătul să lucreze la maşina lui în condiţii improprii. A investit 5.000 de euro pentru a amenaja atelierul, iar acum deja se gândeşte ca, la un moment, să se mute într-un spaţiu mai mare.

Dan Pantilin are experienţă ca economist, lucrând în mai multe domenii, precum asigurări, bănci, vânzări, producţie echipa­mente electrice şi prelucrări mecanice. Din 2012, a intrat pe drumul antrepre­noriatului, cu diverse proiecte în brokeraj, imprimare 3D şi panificaţie. „Sunt în permanenţă în căutare de a fi inovator şi am o gândire în afara şabloa­nelor. Investiţia în Atelier Panda a fost făcută etapizat: o parte din scule au fost achiziţionate personal de-a lungul anilor, iar altă parte - odată cu începerea activităţii. Unele vor fi plătite în rate în următoarele 12 luni.“

Planul lui Dan Pantilin este să facă Atelierul Panda un business autosustenabil, astfel încât să poată acoperi, din încasări, cheltuielile cu chiria, utilităţile şi echipa­mentele.

 

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

► Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

► În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

În schimbul unui tarif de 40 de lei pe oră, cei care au nevoie să meşterească la automobil se pot folosi de instrumentele din atelier şi pot chiar să primească ajutor şi sfaturi de la service-uri din apropierea atelierului amplasat în zona Pantelimon.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania