Afaceri de la zero

Afaceri de la zero. Andrei Segărceanu cultivă plante aromatice în judeţul Dolj şi aşteaptă afaceri de 100.000 de lei în 2020. „Din primăvară, încercăm să vindem mai mult către restaurante“

28.11.2020, 12:17 Autor: Alina-Elena Vasiliu

Andrei Segărceanu: Investiţia a fost făcută treptat în solarii, seră pentru răsaduri şi instalaţii de udare. Cred că ajunge la 40.000-50.000 de lei.

Mentă, busuioc, cimbru, pă­trun­jel, leuştean sunt câte­va dintre plantele aroma­ti­ce pe care le cultivă Andrei Segărceanu în Poiana Mare, judeţul Dolj. A început să le planteze în urmă cu patru-cinci ani, din pasiune, pentru consumul propriu şi pentru plăcerea de a le simţi mirosul dimineaţa în grădină. Le-a dat apoi şi prietenilor şi, în curând, a primit comenzi din ţară şi astfel totul s-a transformat în afacerea DeLaAndrei.

„Anul acesta am avut o creştere îmbucu­ră­toare, poate şi pe fondul pan­de­miei. Asta ne face să ne gândim puţin mai se­rios la afa­cerea cu plante aromatice. Veni­tu­rile de anul acesta vor fi de 100.000 de lei, de 2,5 ori mai mult decât anul trecut“, a povestit Andrei Segărcea­nu la emisiunea online ZF Afaceri de la zero.

În vârf de sezon, sunt aproape 30 de ti­puri de plante în grădina lui Andrei Segăr­cea­nu. Cele mai populare sunt menta şi busuiocul, iar preţurile sunt cuprinse între 15 şi 20 de lei, în funcţie de mărimea ghivecelor. Acestea au fie 1 kilogram, fie 2,5 kilograme.

Antreprenorul este absolvent de Auto­ma­tică şi are experienţă în marketing online şi rea­lizare de website-uri, fapt care l-a ajutat în a pu­ne pe picioare businessul DeLaAndrei. El s-a asociat cu alţi doi prieteni şi au în­ce­put împre­ună o afacere în agri­cul­tură, însă de partea de plante aro­matice este doar el responsabil.

„Investiţia a fost făcută treptat în solarii, seră pentru răsaduri şi instalaţii de udare. Cred că ajunge la 40.000-50.000 de lei. Livrăm în toată ţara, prin curierat rapid. Vindem şi către restaurante, de la care primim în general comenzi de zeci de ghivece. Din primăvară însă, o să în­cer­căm să vindem mai mult către restaurante“, mai spune Andrei Segărceanu.

Pentru că se aşteaptă la o creştere a numărului de comenzi, se gândeşte să extindă suprafeţele pe care cultivă şi chiar să construiască o seră încălzită, astfel încât să poată cultiva tot timpul anului.

„Pentru anul viitor, vizăm o dublare a cifrei de afaceri şi încercăm, în urma optimizărilor, şi o creştere uşoară a pro­fitabilităţii.“

Clienţii care comandă plante de pe site-ul DeLaAndrei sunt în special persoane fizice care fie îşi amenajează o grădină cu plante aromatice, fie le cresc în continuare în ghivecele în care sunt livrate.

De obicei, comenzile se fac primăvara şi plantele sunt folosite întreg sezonul sau chiar şi în anii următori. Micii consumatori care apreciază plantele aromatice predo­mină în portofoliul DeLaAndrei.

 

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

► Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

► În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

Cele mai populare sunt menta şi busuiocul, iar preţurile sunt cuprinse între 15 şi 20 de lei, în funcţie de mărimea ghivecelor. Acestea au fie 1 kilogram, fie  2,5 kilograme.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania