Afaceri de la zero

Afaceri de la zero. Alexandru Rău şi Laura Pascu, fondatorii Trendy Sound, ajung în 2019 la 3 mil. lei din organizarea audio-video a evenimentelor

05.09.2019, 00:08 Autor: Georgiana Mihalache

Alexandru Rău pornea la drum în 2015 cu două boxe, o consolă de DJ şi o sacoşă de cabluri, în 2018 a ajuns la afaceri de 1,5 mil. lei din conferinţe şi evenimente unde asigură sonorizarea, tot ce ţine de partea audio, video şi de lumini, iar în 2019 speră la dublarea vânzărilor.

Businessul Trendy Sound a apărut în urmă cu patru ani, în 2015, când Alexandru Rău, fondatorul companiei şi cel care a stat în spatele ideii afacerii, a început să se ocupe de partea de sonorizare a unor evenimente, în principal petreceri.

„Am început uşor de la două boxe şi o consolă, eu eram DJ, am avut nişte bani împrumutaţi de la mama, mai aveam eu. Îmi aduc aminte că la prima petrecere abia învă­ţasem să pornesc aparatura, dar am prins experienţă şi am ajuns unde suntem acum, cu vreo şase - şapte angajaţi, un depozit plin şi câţiva clienţi fideli“, a povestit Alexandru Rău.

El a menţionat că nu a calculat investiţia iniţială, mai ales că în fiecare an a cumpărat aparatură nouă, iar pe cea veche a vândut-o. Cele mai mari evenimente organizate de Trendy Sound sunt conferinţele, după cum spune fondatorul businessului, dar şi festivalurile.

„Încercăm să oferim un serviciu complet, clientul când vine la noi să fie destul de relaxat şi să nu mai aibă nevoie de alte servicii. Ne ocupăm de sonorizare, video, audio şi lumini“, a mai spus Alexandru Rău.

Recomandările clienţilor existenţi sunt cea mai bună carte de vizită pentru Trendy Sound. Compania nu s-a limitat însă doar la România pentru a organiza partea tehnică a evenimentelor, mergând totodată şi în străinătate, mai ales prin clienţii de pe piaţa locală care fac evenimente peste graniţă.

„Avem o conferinţă în Praga în care ducem nişte echipamente. Cele mai multe evenimente le avem în Bucureşti, în România, iar 10% - 15% evenimente şi pe afară. Am avut în Germania, Bulgaria, de obicei mai aproape. Mergem la târguri să câştigăm experienţă şi să vedem ce fac ei acolo, învăţăm de la ei“, a mai spus Alexandru Rău.

Trendy Sound se ocupă şi de evenimente precum lansări de produse, târguri, concerte, atât pe partea de sonorizare, cât şi în ceea ce priveşte scena, luminile. Laura Pascu, soţia lui Alexandru Rău, spune că observă o schimbare în comportamentul clienţilor, aceştia devenind mai bine informaţi.

„Acum cinci, şase ani nu cereau ecran cu led la conferinţe, acum toţi solicită chestii mai complicate“, a spus Laura Pascu.

Numărul de angajaţi care lucrează în cadrul Trendy Sound este de şapte oameni, iar problema forţei de muncă este o provocare. „Angajaţii se găsesc foarte greu, toată lumea ştie asta. Există o problemă pentru că în domeniul nostru nu există şcoală, statul nu face nimic pentru a găsi noi oameni pe care să-i înveţe. Noi învăţăm unii de la alţii“, a mai precizat Alexandru Rău. El a menţionat că dacă piaţa de conferinţe începe să se dezvolte, aceasta va fi şi zona spre care ei se vor îndrepta, trendul fiind unul ascendent în această direcţie. „Sunt două feluri de clienţi - cei care lucrează constant cu noi şi clienţii care lucrează doar o dată şi atât. Avem partea de conferinţe, unde lucrează constant cu noi, şi partea de nunţi, în care clienţii fac o singură nuntă.“

Costurile din spatele unui eveniment ţin în prezent de partea logistică, de la transport, la depozit, oameni, compania având deja echipamentele cumpărate. Antreprenorii au menţionat că pot ajunge la 30.000 de euro dintr-un eveniment, precizând că este o sumă la care nu se gândeau când au pornit businessul. De altfel, în 2019 fondatorii Trendy Sound aşteaptă afaceri de 3 mil. lei, dublu faţă de 2018.

„Planul este să avem un business relaxant. La noi provocările sunt pe partea tehnică, vin clienţii cu anumite idei şi ne place să le rezolvăm. Ne uităm la Untold, când vedem luminile, scenele, încercăm să învăţăm de acolo“, a mai spus Alexandru Rău, care a menţionat că viaţa de antreprenor a venit la pachet cu dificultatea de a plăti chiria, salariile angajaţilor, de a se dezvolta.

Laura Pascu a menţionat că a renunţat în urmă cu doi ani la jobul său, iar în prezent ţine evidenţa cifrelor la Trendy Sound. „Am învăţat foarte multe, vin dintr-un mediu de comunicare. Mi-a fost greu să mă obişnuiesc cu cifrele“.

 

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

♦ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

♦ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

 

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania