Afaceri de la zero

A lucrat ca educatoare, dar şi în corporaţii, iar acum conduce o cofetărie raw vegană

06.10.2014, 00:00 Autor: Corina Mirea

Anca Alungulesei s-a angajat pen­tru prima dată la 19 ani ca educatoare şi a rămas în sistemul public de educaţie opt ani, timp în care a absolvit o facultate de ştiinţe po­li­ti­ce şi un master în administra­ţie publică.

De-a lungul carierei a lucrat şi în corporaţii, în vânzări online, dar a condus şi câteva busi­nes­suri proprii în domeniul transpor­tu­rilor şi în sănătate.

La finalul anului trecut, împreună cu soţul şi familia sa, a decis să parieze pe o nouă afacere - o cofetărie raw vegană, în care a investit până în prezent 50.000 de euro şi care şi-a deschis porţile în martie.

„Am început să mănânc raw vegan cam acum doi ani, îmi plăceau foarte mult dulciurile şi am început să îmi cumpăr apa­rate speciale ca să pot face acasă prăjituri raw vegane. Apoi, am simţit nevoia să le arăt şi altora despre modul acesta de viaţă, nu cu scopul de a-i face să treacă 100% la raw veganism, dar să ştie că este un mod de a-şi însănătoşi corpul şi de a preveni anu­mite afecţiuni sau chiar a le trata“, spune Anca Alungulesei, originară din Piatra-Neamţ.

Astfel, spre finalul anului trecut, ea şi fa­milia au început să amenajeze cofetăria RawCoco în apropiere de calea Floreasca din Capitală, unde clienţii pot cumpăra în pre­zent de la prăjituri, bomboane, cio­co­la­tă, tor­turi şi sucuri raw vegane făcute în labora­to­rul propriu, la cacao, ceai şi pudre organice folo­site de antreprenoare pentru produsele comercializate.

Deşi pentru produsele raw vegane nu se folosesc ingrediente de origine animală şi nici nu se trec prin foc, procesul de obţinere a avizelor pentru funcţionarea cofetăriei nu a fost prea uşor.

„A fost mai complicat să obţinem avi­zele de funcţionare pentru că bucătăria raw ve­gană nu este cunoscută, iar cei de la DSVSA (Direcţia Sanitar-Veterinară - n.red.) nu ştiau ce să ne spună, ce autorizaţie ne trebuie, ce avize. Dar şi recrutarea a fost foarte grea, pentru că a trebuit să instruim oamenii şi să alegem şi persoane care, chiar dacă nu erau adepte raw vegan, erau fami­liare cu un stil de viaţă sănătos.“

În prezent, echipa RawCoco are cinci oa­meni, dintre care trei se ocupă de pro­ducţie în laboratorul propriu, unde pre­pară atât dulciurile, cât şi băuturile or­ganice in­di­cate pentru detoxifiere. Cursele de deto­xifiere presupun consu­ma­rea unor astfel de bături, făcute din legume şi fructe, de opt ori pe zi, la distanţă de două ore.

Costul unei astfel de cure variază, în mod normal, între 200 şi 1.000 de lei (de la cura pentru o zi la cea pentru cinci zile), iar preţul dulciurilor variază de la 15 lei/100 de grame pentru bomboane raw vegane la 27 de lei pentru o felie de tort sau 100 de grame de ciocolată.

„Sigur că nu poţi să mănânci 100% raw vegan, cel puţin asta cred, pentru că în perioadele reci mai simţi nevoia unei supe calde, dar este important ca oamenii să ştie că dulciurile pot fi sănătoase şi că medicamentele nu sunt singurele care te scapă de boală sau care o previn. Un astfel de stil de viaţă îţi dă o stare de bine, îţi detoxifiază corpul şi, pe lângă multe alte beneficii, te ajută să slăbeşti sănătos“, mai spune antreprenoarea.

În următoarele luni, Anca Alungulesei are în plan extinderea businessului în clădirile de birouri, unde vrea să amenajeze spaţii RawCoco de care să beneficieze corporatiştii, iar pe termen mediu intenţionează să francizeze brandul cofetăriei, primind deja propuneri din Bucureşti, dar şi din ţară.

O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania