20 Years of connecting Europe

Daniela Zavarache, country group leader în cadrul centrului zonal Huawei CBG European Contract Fulfillment Center: Fiţi deschişi la noutate fiindcă mediul economic este în continuă schimbare

29.09.2020, 14:43 Autor: Publicitate

Daniela Zavarache s-a alăturat echipei Huawei în 2006, într-o poziţie de contabil, de unde a evoluat până la rolul curent, din care gestionează o echipă de opt persoane, axate pe activităţi de calcul şi operare a discounturilor acodate de Huawei clienţilor din zona de consumer din mai multe ţări din Europa. Ea a povestit în cadrul celui mai recent interviu din seria 20 YEARS OF CONNECTING EUROPE care au fost paşii făcuţi de ea în carieră şi care sunt avantajele lucrului într-o echipă multiculturală precum cea din care face parte. 

În cadrul echipei mele ne ocupăm de Franţa, Polonia şi Austria - organizaţia noastră - CBG European Contract Fulfillment Center este un back office, prin care acordăm suport sucursalelor din Europa pe mai multe procese, cel de verificare şi operare comenzi clienţi, cel de calcul şi de operare a discounturilor, cel de bugetare şi de acceptare a activităţilor de marketing - toate aceste procese pe care noi acordăm suport în România ţin de consumer business group al Huawei, businessul care are în vedere produsele precum tabletele, PC-urile, smartphoneurile şi alte dispozitive de tipul mobile broadband”, explică Daniela Zavarache.

Ea precizează că departamentul lor este singurul de acest tip al Huawei de la nivel european, România fiind una dintre pieţele unde compania chineză are mai multe centre zonale.

 Anterior începerii carierei sale în cadrul Huawei, în urmă cu 14 ani, Daniela Zavarache lucra într-o companie de retail în domeniul financiar contabil. „Cred că în acel moment mi-am schimbat complet traiectoria carierei. La fel ca şi alţi colegi de generaţie, îmi doream foarte mult să lucrez într-o companie multinaţională şi ce m-a atras în primul rând la Huawei a fost deschiderea internaţională pe care o oferea în acel moment”, îşi aminteşte ea. În 2006, Huawei a înfiinţat primul centru zonal de contabilitate, centru care deserveşte şi astăzi întreaga Europă pe acest segment de contabilitate.

„Internaţionalizarea” carierei a venit la scurt timp după angajare pentru ea:  a urmat mai întâi un amplu program de training şi a fost implicată într-un proiect care a vizat transferul activităţii financiar contabile a companiei din Franţa în România. „Pentru acest proiect m-am deplasat personal la Paris, de unde am preluat activitatea de contabilitate pentru clienţii din acel moment. Aveam doar 26 de ani şi a fost o provocare pentru mine să particip la un astfel de proiect, iar când m-am întors acasă am fost foarte bucuroasă pentru că am venit cu un bagaj bogat de cunoştinţe în practicile financiar contabile internaţionale.”

Ulterior, spune că a fost motivată de  faptul că şi-a considerat activitatea la Huawei ca şi cum ar fi propria sa afacere, în care performanţele se obţin destul de greu, atât prin programe de training, puse la dispoziţia angajaţilor de companie, dar mai ales prin efortul şi voinţa fiecărui angajat. 

„Niciodată nu am considerat că au exista probleme, ci doar situaţii în care am căutat cea mai bună soluţie din cadrul echipei - mi-a plăcut foarte mult să lucrez în echipă şi acesta a fost poate principalul motiv pentru care am rămas alături de Huawei”, đescrie Daniela Zavarache modul în care se raportează la munca sa.

În 2017, s-a mutat în centrul zonal CBG. „Am învăţat ce înseamnă să lucrezi pentru oameni şi mai ales ce înseamnă să lucrezi pentru o comunitate internaţională, ce înseamnă să fii responsabil, iar responsabilitatae pe care am învăţat-o la locul de muncă am aplicat-o şi în viaţa de zi cu zi, în cadrul familiei. De asemenea, m-a atras foarte mult la companie faptul că nu am prea experimentat rutina pe parcursul carierei. Am învăţat că jobul nu oferă doar o sursă de venit, este şi o împlinire pe plan personal, sunt foarte multe ore pe care le petrec cu echipa şi fiecare de aici contribuie cu idei, iar fiecare idee este luată în considerare şi considerată valoroasă încă de la început.”

Spune că face parte dintr-o echipă tânără, în care media de vârstă în cazul managerilor se siturază la în jur de 30 de ani. „De altfel, şi Huawei este o companie relativ tânără, a fost înfiinţată în 1987 şi practic oamenii cheie care au rămas şi în echipele de management în prezent au crescut odată cu compania şi cred că au învăţat mai mult din propriile experienţe decât din teorie.”  

În ceea ce priveşte diferenţele culturale între membrii echipei, care provin din diferite ţări, spune că acestea reprezintă mai degrabă un avantaj. „Nu pot să spun că  ne lovim de situaţii dificile prin prisma diferenţelor culturale fiindcă suntem legaţi de ceea ce ne uneşte, iar atunci când lucrăm cot la cot, în fiecare zi, constatăm că avem mai multe lucruri în comun decât diferenţe cauzate de mediile din care provenim. Personal, consider că organizaţiile capabile să angajeze şi să reţină angajaţi cu valori şi comportamente provenind din medii culturale diferite, vor fi capabili să realizeze şi un avantaj competitiv pe piaţă - nu trebuie să uităm că mediul de afaceri al prezentului este în continuă schimbare şi trebuie să ne adaptăm mereu”.

Legat de modul în care se va dezvolta compania în continuare pe pieţele internaţionale, crede că, indiferent de contextul actual, aceasta va deveni un lider pe piaţa de tehnologie a informaţilor şi comunicaţiilor în următorii ani. „Aşa cum ştim cu toţii, Huawei generează într-o mare proporţie inovaţiile tehnice aplicate în atâtea domenii de activitate ale societăţii în prezent, tehnologia companiei depăşeşte chiar şi aşteptările clienţilor noştri, ce face Huawei în plus este că are mereu în vedere balanţa preţ-calitate, punerea pe piaţă a unor produse competitive, dar care în acelaşi timp oferă un avantaj şi pentru clientul beneficiar din punctul de vedere al costului - asta este extrem de important în actualul mediu economic.”

Daniela Zavarache oferă şi un sfat tinerilor care vor să îşi înceapă cariera într-un domeniu similar ei, financiar sau de contabilitate: „O persoană care îşi începe cariera în acest domeniu trebuie să se pregătească să aibă multă răbdare, să asimileze cât mai multe cunoştinţe şi să asculte foarte mult de colegii de echipă, să înveţe din experienţele celorlalţi şi să fie deschis să înveţe tot timpul ceva nou, să fie deschis la noutate fiindcă mediul economic este în schimbare şi, spre exemplu, compania noastră, Huawei, alege în general oamenii adaptabili la schimbare”.